Svježe vijesti:

ISTINITE PRIČE " Za koga si sada došao da odgovaraš Harune Avdagiću?"


Istinita priča našeg čitatelja i prijatelja:

Februar,1992 kao sedamnestogodišnjak idem u završni razred Medicinske škole. Hrvatska odavno u ratu,Podrinje gori u Kalesiji se puca, a mi kao što reče jedan naš sugradjanin "Ko fol idemo u školu a nastavnici ko fol drže nastavu".Jedino je profesor fizike držao predavanja i ispitivao da si morao znati i tih 45 minuta jednostavno zaboraviš šta se oko tebe dešava. Ja sam na vrijeme obezbjedio 5 tako da sam uzivao u tim nesvakidšnjim predavanjima.

Jedan moj drug u to sumorno vrijeme iz D odeljenja nije imao snage i zamolio me daj ti Harune odgovaraj fiziku za mene, dobicu 1 i izgubit ću godinu a rat samo što nije.Prof neće ni primjetiti jer on samo traži znanje i da uživamo u njegovim predavanjima.Malo me je bilo strah ali za druga i mladalačka naivnost ja to i uradim.Dodjem na čas fizike "D" odeljenja i kada je prozvao druga ja ustanem i odem do table. Svi iz D odeljenja su bili oduševljeni koleginim znanjem iz fizike i kao da su ucestvovali u odgovoru,niko nije ni trepnuo. Kolega je dobio 5 a Profesor je bio zadovoljan. 

Brzo se pročulo pa sam tako morao dobijati petice za još par dobrih drugara. Nakon 5 put kada sam da ne bi bilo ofirno, neko iz "F " odeljenja mi stavio naočale sa dioptrijom 5 i kad nisam vidio ni tablu ni razred dobio 3,prestao sam. 

U ta izazovna vremena baš smo se zabavljali.I tako negdje 1997 nakon rata jedan od mojih "Šabanovaca" iz zgrade kojem ide sve osim škole mi kaže: "Pomagaj Dok igubit ću godinu,pao sam iz 3 predmeta" i ako mogu da zamolim nekog da ga pita da popravi makar jedan predmet pa da ide na popravni. Pitao sam ga ko mu predaje i od 3 predmeta ovog mog kako voli sada da kaže "Diplomiranog hemijskog tehničara" jedino na fiziku bi mogao jer ostala 2 predmeta nije se "Svidio" profesoricama. Pa zar nije on u penziji ? Kada sam saznao da mu isti profesor predaje fiziku rekao sam da ću otići i zamoliti pa šta bude.

Otišao sam do zbornice Hemisjke srednje škole i našao Prof Ismeta Spahića.Pogledao me u lice,nasmijao se i rekao:" Za koga si sada došao da odgovaraš Harune Avdagiću?"
Neka ti je laka zemlja Bosanska !

Autor: Harun Avdagić


LTK-INFO.COM