Svježe vijesti:

Video/Bh. blok ostaje opozicija na Državnom i Federalnom nivou: Rekli smo ‘ne’ nacionalnim strankama…


Bh. blok ostaje opozicija na nivou države i Federacije BiH, zaključeno je na sastanku lidera Bosanskohercegovačkog bloka – Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića, a na kojem je bilo riječi o tome da li će SDP, DF i NS krenuti u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om ˝Donijeli smo odluku da ostajemo opozicija. Na sto smo stavili sve argumente, ključ razgovora je da je nepodijeljeno mišljenje o budućnosti na političkoj sceni u BiH, učinit ćemo sve da održimo jedinstvo i Bh. bloka i unutar samih partija,˝ rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Član Predsjedništva i lider DF-a Željko Komšić izjavio je da se do ovakve odluke došlo do uime očuvanja Bh. bloka. ˝Nama je bitno da čuvamo Bh.blok i da u ovom sastavu, ili širem, dočekano naredne izbore. U ime očuvanja Bh. bloka, stav DF-a je da ćemo biti opozicija, nema miješanja – ili smo opozicija ili vlast. Stav je da smo opozicija“, izjavio je Komšić.

Predsjednik Naše Stranke Predrag Kojović kazao je da je danas bitan datum. ”Vrlo značajan datum u BiH. Historija se nekad piše tako što se kaže – ne. Rekli smo ‘ne’ nacionalnim strankama. Hoćemo da gradimo jednu novu BiH. Za sve ljude koji nisu nacionalisti i koji misle da ova država može živjeti ako je multietnična i uređena po evropskim standardima. Vjerujem da kao Bh. blok možemo okupiti dovoljan broj ljudi i u Republici Srpskoj i u Hercegovini, i da krenemo u stvaranje bolje Bosne i Hercegovine“, istakao je predsjednik Naše stranke
(TIP/Foto: Patria)