Svježe vijesti:

Ugašen požar na Velikoj pijaci u Tuzli; Uplakani i zabrinuti prodavači svjedoče za TIP: ‘Svi su vikali požar, požar…Nastala je panika’; ˝Gledaš gori ti sve što imaš, ne možeš ništa, moraš bježati nazad’…Oglasilo se Tužilaštvo TK: ‘Utvrđuju se uzroci požara, razmjere i šteta’


Lokalizovan je požar na Velikoj pijaci u Tuzli. U požaru je izgorio dio pijace na kojem se prodavala tekstilna roba. Iako nema zvanične potvrde o uzroku požara, pretpostavlja se da je izazvan eksplozijom plinske boce.Požar je zahvatio dio pijace na kojem se nalazila konfekcija, a tačan iznos štete koji je nastao bit će poznat naknadno.

Nakon požara u najvećem problemu se nalaze prodavači tekstilne robe i obuće koji su na tuzlanskoj pijaci osiguravali egzistenciju svojoj porodici. Među prodavcima kruži priča o tome šta je uzrokovalo požar. Većina ih govori da su se zapalile elektroinstalacije u jednom od kioska s tekstilom te je vatra zahvatila zimske jakne i proširila se velikom brzinom. Nakon toga zahvatila je i nekoliko spremnika s plinom, koje prodavci koriste za grijanje i pripremanje hrane.

¨Sa jednog ćoška je krenula vatra. Svi su vikali požar, požar…To je struja zapalila. Nastala je panika. Hidranti nisu radili da se voda uključi. Ovo je katastrofa. Sva roba je izgubljena. Narod nabavio robu za 8.mart da radi nešto, da zaradi, da ima. Sada je sve izgubljeno. Za povrijeđene ne znam. Znam da je nekima bilo loše zbog dima. Ma ovo ja katastrofa. Ne znam šta ćemo sada˝, kazala je za TIP Safija Huseinefendić prodavačica na tuzlanskoj pijaci.

˝Gledaš gori ti sve što imaš, ne možeš ništa, moraš bježati nazad. Ne možeš ništa. Živim od ovoga, hranim porodicu. Šta ću sad. Sve otišlo. Da poludiš…˝, izjavio je za TIP Selim Roskić, kome je sva roba izgorila u požaru.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović obećao  podršku kako bi se pijaca što prije  stavila u funkciju. ˝Sačekat ćemo zvaničnu istragu da vidimo šta je uzrok požara. Grad Tuzla ovdje je prisutan sa svim svojim javnim preduzećima i naravno da ćemo pomoći našem Javnom preduzeću Tržnice-pijace˝,istakao je Imamović za TIP.

˝Dva tužioca su na terenu zajedno sa većim brojem istražitelja MUP-a TK. U pripravnosti su dva vještaka protivpožarne i elektro struke. Sa uviđajem će se početi   sutra ujutro radi sigurnosnih uvjeta, jer se lokalno i dalje pojavljuju manji požari. Obezbjeđeno je mjesto događaja i u toku su sve istražne radnje koje je za sada moguće raditi. Utvrđuju se uzroci požara, razmjere i šteta koja je nastala, ali i druge okolnosti vezane za požar˝, izjavio je za TIP glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović i dodao: ˝U toku je saslušanje osoba koji su očevici ovog događaja, najčešće su to vlasnici štandova. Sve ostalo ćemo prezentirati kada budemo znali više informacija, kada vještaci izađu na teren i daju mišljenje. Mi još nemamo zvanične informacije, sve ostalo je na nivou špekulacija”.

Vezani članak: Video/Foto: Dramatični snimci požara na Velikoj pijaci u Tuzli; Isaković-Ćorić: ‘Sve se desilo u vrlo kratkom periodu’; Imamović: ‘Naravno da ćemo pomoći’

(TIP/Autor: Adis Jašarević/Foto: Anadolija)


Podsjećamo:

U požaru na Velikoj pijaci u Tuzli koji je buknuo u utorak u 11:15 sati pričinjena ja velika materijalna šteta. Dvadesetak osoba zatražilo ljekarsku pomoć. Tuzlanski vatrogasci su ugasili požar u 13:20 sati. Iako nema zvanične potvrde o uzroku požara, pretpostavlja se da je izazvan eksplozijom plinske boce.Požar je zahvatio dio pijace na kojem se nalazila konfekcija, a tačan iznos štete koji je nastao bit će poznat naknadno.

Sve raspoložive snage Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla, policije i SHMP Doma zdravlja Tuzla bile su na terenu. Povremeno su se  čule eksplozije, najvjerovatnije usljed eksplozije plinskih boca.

˝Sve se desilo u vrlo kratkom periodu, u svega nekoliko minuta. Ne znamo još od čega je vatra krenula.  Naši zaposlenici i zakupci su pokušali lokalizovati požar, počeli su gasiti, ali je to išlo munjevitom brzinom”, izjavila je direktorica preduzeća ‘Tržnice-pijace’ Selma Isaković-Ćorić.

Na mjesto događaja stigao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je obećao  podršku kako bi se pijaca što prije  stavila u funkciju.

˝Sačekat ćemo zvaničnu istragu da vidimo šta je uzrok požara. Za sada nema informacije o ozbiljnije povrijeđenim, a pogotovo nema informacije da je neko nastradao. Sada vatrogasci i Specijalna jedinica MUP-a zajedno dovršavaju gašenje požara. Grad Tuzla ovdje je prisutan sa svim svojim javnim preduzećima i naravno da ćemo pomoći našem Javnom preduzeću Tržnice-pijace˝,istakao je Imamović.(TIP)Adis Jašarević