Svježe vijesti:

SJEDNICA KANTONALNOG ODBORA SDP BIH TUZLA 14.02.2019.


 Aziz Čačković

U otvorenoj raspravi dugoj četiri sata , KO SDP BiH Tuzla pokazao je i dokazao organizovanost, sposobnost, odgovornost i nada sve političku zrelost kako postupiti u trenutnoj situaciji punoj različitih iskušenja.

U situaciji kada je moguće donijeti samo manje lošu odluku Kantonalni odbor je sa samo jednim glasom "protiv" zaključio da, izuzev stranaka BH bloka, u TK za saradnju oko formiranja vlasti preostaju dva bloka koja po svom postojanju i djelovanju pripadaju etno nacionalnoj političkoj opciji. U vezi s tim od Glavnog odbora SDP BiH je zatražena saglasnost za davanje odobrenja kantonalnom SDP BiH Tuzla da kao pobjednička stranka u TK započne pregovore i uspostavi vlast sa onim blokom sa kojim se postigne najveći stepen poštovanja principa u radu SDP i izborno programskih ciljeva baziranih na Planu 10 SDP BiH. 

Ovom prilikom želim iznijeti i neke stavove iz mog izlaganja. Očigledne su i česte situacije u kojima se pojedinci opredjeljuju za pojedinu opciju saradnje na osnovu ličnog proživljavanja i ličnog, najčešće negativnog iskustva sa određenom strankom nakon čega formira trajan stav i želi nametnuti ostalim. Naravno i to je legitimno, ali po svemu nesvrsishodno i spada u sferu političkog licemjerstva i amaterizma.

Od nekada dobrog prijatelja,iskusnog političara još 2012. sam čuo da je u ozbiljnoj politici jedna riječ zabranjena, a ona glasi “ NIKAD“ ! Reći nikad sa strankama nacionalne provenijencije jeste zvučno i krajnje populistički ali u našoj političkoj zbilji sa ovakvim ustavnim (ne) uređenjem i izbornim zakonom to znači da u vlast ne želimo ući barem u narednih 20 godina. A ulazak u vlast je osnovni cilj političke borbe jer se samo kroz institute i poluge vlasti situacija može mijenjati na bolje. 

Najbolji primjer kako je moguća uspješna saradnja „crvenih“ i „crnih“ jeste Njemačka koja je upravo zahvaljujući stabilnoj koaliciji CDU i SPD od 2005.godine na vlasti i četvrti mandat za redom 2017.godine potpisali ponovnu saradnju. Ta koalicija se bazira ne na odricanju od ideoloških principa nego isključivo na programskoj saradnji koja je Njemačku odvela u najrazvijenije zemlje u svijetu i to u doba najžešće recesije i imigracione krize.
Dok to ne shvatimo nas će u svijetu i dalje posmatrati kao ratoborne plemenske zajednice koje samo što nisu opet započele bratoubilački rat. 

Predložio sam da KO SDP BiH Tuzla izglasa podršku potredsjedniku GO SDP BiH Vojinu Mijatoviću za sve ono što čini na jačanju ideje socijaldemokratije u RS i Banja Luci i gdje sigurno nije isto biti SDPovac kao u Tuzlanskom kantonu. Takođe sam predložio da se ograđujemo od izjava koje su povrijedile članove Glavnog odbora iz Banja Luke aluzijom da se glasovima iz Banja Luke za podršku prijedlogu Tuzlanskoj KO SDP BiH, „Tuzla i SDP na dlanu predaju SDA“ .

Sigurno je da SDP nije dobio glasove samo zato što ima dobre planove za bolju izgradnju i uređenje naše države. 
Birači i građani u cjelini žele bolje uslove za život i žele da se dobri planovi i programi pretvore u stvarnost. 
Moramo se mijenjati, živjeti za svoja uvjerenja i ideje ali poštovati različitost i tuđe principe. Samo tako možemo napredovati i stvarati bolje društvo i zajednicu građana i naroda.
Manje je bitno s kim, pa i kako. Najvažnije je stvoriti bolju državu i bolje uslove života!

LTK-INFO.COM