Svježe vijesti:

Sindikat ljekara i stomatologa zaprijetio generalnim štrajkom u FBiH


Ukoliko izvršna i zakonodavna vlast ne omoguće Sindikatu doktora medicine i stomatologije FBiH da ponovo postane socijalni partner u najskorijem mogućem periodu, sindikat će pokrenuti generalni štrajk na području cijele FBiH. Rečeno je to danas na press konferenciji Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH. 

Nakon što je prije nekoliko dana objavljena odluka Kantonalnog suda Sarajevo, kojom je poništena reprezentativnost Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i Kantona Sarajevo iz sindikata su željeli ukazati na to da sud nije ulazio u meritum toga da li federalni ili kantonalni sindikat u Sarajevu ima pravo na reprezentativnost ili ne. „Zakon o liječništvu, član pet, nas prepoznaje kao djelatnost. 

Iz tog zakona smo i crpili našu reprezentativnost. Ovaj zakon je ujedno i naš glavni argument da kao sindikat imamo reprezentativnost. To je je argumet koji će na kraju svi prihvatiti, baš kao što su i vlade drugih kantona“, rekao je predsjednik UO Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid, prenosi Radiosarajevo.ba. Iz saveza su kazali kako odluka suda u Sarajevu nema nikakve reperkusije na njihove kantonalne organizacije te da se kolektivni ugovori nastavljaju poštivati u punom obimu. 

“U Kantonu Sarajevu ovo može postati ogroman problem u narednih nekoliko dana s obzirom na to da je istekao važeći kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije, osim ako Vlada KS i nadležno ministarstvo ovo ne riješe u najhitnijem mogućem roku“, rekao je Zaid. Dodao je i kako je u Unsko-sanskom kantonu položaj ljekara sve dramatičniji. Njihovi kolektivni ugovori u cijelosti se poštuju samo u određenim općinama USK. 

„Kantonalni sindikat priprema protestnu šetnju za 4. mart kojom će posljednji put pokušati skrenuti pažnju na nepoštivanje našeg kolektivnog ugovora u USK. Ovog dana će federalni sindikat zakazati štrajk solidarnosti u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH“, kazao je Zaid. 

(Tuzlanski.ba | Foto: Arhivska fotografija)