Svježe vijesti:

Najavljena izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli


U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla u petak je predstavljena ideja o gradnji roditeljske kuće, u kojoj bi bila smještena djeca koja se liječe od teških bolesti i njihovi roditelji, a koji ne žive u Tuzli. Roditeljska kuća nalazila bi se u neposrednoj blizini Klinike, a vrijednost investicije je oko 700.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Behrudin Zahirović je roditelj dječaka koji je obolio u petoj godini. Operacija tumora obavljena je u Sarajevu, gdje se odvijalo i liječenje koje je trajalo pola godine. Zahirovićev sin danas je srednjoškolac, a na kontrole ide jednom godišnje.

U vrijeme kada je Zahirovićev sin obolio, u Sarajevu nije postojala Roditeljska kuća, koja je osnovana prije tri godine, zahvaljujući Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje je inicijator gradnje i tuzlanske Roditeljske kuće, tako da je ova porodica iznajmljivala stan u blizini bolnice.

-Morao sam naći stan, biti u stanu supruga, dijete i ja i kada ga puste, a ujutru ga opet dovedemo na kliniku i normalno da mnogo znači – izjavio je Zahirović.

Prema izjavi prim. dr. Amile Latifagić, šefice Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, u protekle dvije godine imali su 26 novootkrivenih maligniteta u dječijoj dobi, a najčešće su to akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i limfomi, odnosno tumori limfnih žlijezda.

-Najčešće se javljaju u dobi oko pete godine i u periodu puberteta, eventualno u periodu prelaska u adolescentno doba, negdje oko 13, 14 i 15 godina. Kod nas su takvi statistički podaci, a kada je pol u pitanju, nešto češće obolijevaju dječaci, a kada je u pitanju simptomatologija koja se javlja u vrijeme dijagnostikovanja, ona nije različita od drugih vrsta bolesti. To su obično temperatura, blijedilo, bolovi u abdomenu i kostima, šepanje, povraćanje, glavobolja… – navela je prim. dr. Latifagić.

Načelnik Klinike za dječije bolesti dr. med. sc. Edin Husarić naveo je da će se i u narednom periodu na Odjeljenju hematologije i onkologije nastaviti s edukacijom kadrova iako su i dosadašnji rezultati veoma dobri.

-Znamo da se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje otkrije 300.000 nove djece s malignim oboljenjima, gdje je procenat izlječenja 80 do 90 procenata. Rezultati naših liječenja su približni svjetskim statistikama – izjavio je dr. Husarić.

Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, optimističan je u pogledu početka gradnje i ističe da bi nova roditeljska kuća svoja vrata mogla otvoriti iduće godine. Novčane donacije za izgradnju kuće, naveo je Kubat, već su počele pristizati.

Gradnja prvog objekta, u Sarajevu, koštala je 1.200.000 KM i trenutno se finansira iz grantova koje Udruženje dobiva od institucija vlasti i od prijatelja Udruženja.

-Ovdje u Tuzli, objekt će koštati oko 700.000 KM. Mi već imamo određena sredstva, tako da očekujemo od naših dosadašnjih donatora i institucija vlasti, privrednika, da ćemo ta sredstva obezbijediti i imajući u vidu da smo u Sarajevu pokazali koliko je taj objekt važan, da on može da funkcioniše, da je preko 150 djece i porodica boravilo u kući, ne sumnjam da ćemo uspjeti realizovati – naveo je Kubat.


(TIP/Izvor: Anadolija)