Svježe vijesti:

Heroj s tuzlanske pijace: Vatrogasac u penziji Nedžad Durmišević spriječio katastrofu


Upravo zahvaljujući Nedžadovoj prisebnosti za vrijeme širenja vatre, radnici s pijace uspjeli su formirati liniju odbrane od vatre i sprečiti njeno širenje na ostatak boksova, štandova i zgradu uprave Javnog preduzeća "Tržnice pijace"

Da nije bilo prisebnih i hrabrih ljudi i vatrogasaca od tuzlanske Velike pijace jučer bi ostao je samo pepeo. Jedan od heroja, kažu nam trgovci i zaposlenici s pijace, penzionisani je vatrogasac, a sada prodavac Nedžad Durmišević.

Upravo zahvaljujući njegovoj prisebnosti za vrijeme širenja vatre, radnici s pijace uspjeli su formirati liniju odbrane od vatre i spriječiti njeno širenje na ostatak boksova, štandova i zgradu uprave Javnog preduzeća "Tržnice pijace".

- Požar je izbio i počela je panika. Povici "nosi stvari", "isključi struju", ustao sam iza stola i vidim kiosk gori. Pokušao sam gasiti aparatima, neko ih donio, jedan, drugi, treći, četvrti, vidim otelo se... U tom momentu dolazi vjetar i kao da se otvara bacač plamena. Shvatam da aparati ničemu ne služe, ljudima sam rekao da bježe nazad - priča Nedžad o dramatičnim momentima odman po izbijanju vatre.

Kaže da je nakon što se povukao unazad došao do hidrantskog crijeva koje je neko bio razmotao.

- Uzeo sam crijevo i počeo gasiti s jednim drugom koji mi je pomagao. Uspjeli smo faktički zaštititi pola reda kioska, spriječili smo da vatra na nastavi dalje, jer da je uhvatila njih, došla bi do direkcije i sve bi bilo u plamenu - kaže Nedžad Durmišević, koji je i sam izgubio dio robe u požaru.

Njegove kolege s pijace kažu da je u najdramatičnijim trenucima njegovo iskustvo, kao bivšeg vatrogasca, i smirenost koju je pokazao, drugima pomogla da se organiziraju, spase dio imovine i, najvažnije, ljudske živote.

Nedžad Durmišević jučer se otrovao dimom, ali već danas je bio pored pijace i čekao da završi uviđaj da bi krenuo obnavljati ono što nije uspio spasiti.

Na pijaci u centru Tuzle jučer je lakše povrijeđena 21 osoba, a materijalna šteta je velika. Zahvaljujući hrabrim ljudima poput Nedžada, ali i velikom broju vatrogasaca, spriječena je veća tragedija.

Izvor:Faktor