Svježe vijesti:

Borci sa područja TK dali 24 sata za uspostavu vlasti; JOB TK uputio tri zahtjeva prema izabranim zvaničnicima: Naredni koraci su ulica, blokade, protesti


Članovi Jedinstvene organizacije boraca Tuzlanskog kantona traže hitnu uspostavu vlasti od kantonalnog do državnog nivoa, budući da su dovedene u pitanje isplate osnovnih primanja ove populacije.Ukoliko u roku od 24 sata ne dođe do usvajanja federalnog budžeta borci sa ovog područja su spremni i za radikalne mjere.

Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana Tuzlanskog kantona, održala je konferenciju za novinare   na kojoj su se prisutnima obratili Faruk Šahović u svojstvu predsjednika JOB-a, te demobilisani borac Armije RBiH iz Srebrenika i član JOB-a Nezir Trgiovčević.

Prema riječima Šahovića inertnost i sporost izabranih zvaničnika u formirannju vlasti, te stalno politikanstvo i sitni lični inetersi, inicirali su sjednica Predsjedništva JOB-a, na kojoj su doneseni i konkretni zaključci a čijeg članstva se  itekako tiče trenutna politička ali i ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini.

˝Danas imamo tri zaključka, odnosno tri zahtjeva prema našim izabranim zvaničnicima a to su: uspostava vlasti na svim nivoima bez izbjegavanja odgovornosti i politikantstva, zatim stavljanje Zakona o demobilisanim borcima u hitnu proceduru, te  hitna sjednica Doma naroda kako bi se usvojio Budžet za ovu godinu jer svjesni smo svi koliko običan narod i borci prije svega trpe neusvajanjem Budžeta. Također, zahtijevamo od gradonačelnika Tuzle, Gradskog vijeća i svih općina u Tuzlanskom kantonu da se Damir Nikšić proglasi personom non grata, jer njegove javne uvrede su vrijeđale dostojanstvo svakog poštenog čovjeka u Tuzlanskom kantonu˝, kazao je Šahović.

Kako su istakli, naredni koraci koje još uvijek izbjegavaju su ulica, blokade, protesti. ˝Onda će nas zvati da pregovaramo, a mi im odavde poručujemo da oni sada riješe političke nesuglasice i probleme, te da nas borce i ne pozivaju kasnije na pregovore jer neće biti ni potrebni˝, istakao  je Šahović.

Medijima se obratio i član JOB-a Nezir Trgovčević, bivši uposlenik Aide. ˝Sramno je od političara da ne donose Zakon o pravima demobilisanih boraca jer ovakvih kao ja sa 60 godina života i samo par godina do penzije na birou ima koliko hoćete˝,kazao je Trgovčević i dodao:˝Nikada nisam mogao ni zamisliti da ću se kao borac dobrovoljac boriti za ovakvu državu, danas sa 41 godinom, devet mjeseci i 23 dana radnog staža ja sam na birou bez ikakvih primanja.Vjerujem da ova država ima pametnih ljudi u svim strankama i pozivam ih da se uozbi9lje i služe narodu a ne sebi jer narod im je dao povjerenje a povjerenje je nešto sveto˝.

Šahović je još dodao kako očekuje da se zahtjevi JOB-a TK shvate ozbiljno, što prije razriješi novonastala situacija i krene raditi u interesu građana Bosne i Hercegovine.U protivnom, kazao je Šahović ulica, blokade i protesti boraca su vrlo izvjesni.


Izvor/foto:TIP.ba
LTK-INFO.COM