Svježe vijesti:

14 GODINA JE TREBALO DA SHVATITE DA LUKAVAC TREBA PITKU VODU

U rubrici Građani kažu dajemo priliku čitateljima da iskažu svoje stavove, mišljenje i potrebe. Tako u narednom tekstu donosimo stav čitatelja čije ime je poznato redakciji.


Poslednja sjednica OV  Lukavac samo je pokazala koliku cjenu plaćaju građani ili birači kada im pobjednika na izborima određuju brojači.

Na 25. redovnoj sjednici OV Lukavac jednoglasno je usvojena odluka o izgradnji fabrike pitke vode uz prijedlog vjećničke većine da se u ovaj projekat treba krenuti ubrzano jer se radi o izuzetno važnom pitanju. Upravo ova konstatacija o izuzetno važnom pitanju za građane općine Lukavac pokazuje svo licemjerje vjećničke većine  u OV općine Lukavac.

Niko od prisutnih na sjednici ne upita vjećničku većinu šta se desilo sa projektom izgradnje fabrike pitke vode iz 2004 godine.
Kredit svjetske banke 2 500 000 $.  2% kamata, grejs period  8. godina, rok otplate 20 godina, pa na to dodati 20% učešće kantona, gdje bi nam sada bio kraj?

Ovo sve je  2004 godine tadašnja većina u OV odbacila i uz to u proteklom periodu preko računa JKP Rad Lukavac plaćala kamate svjetskoj banci na neiskorištena sredstva, a koja su naknadno usmjerena  općini Široki Brijeg da se potpomogne bratski HDZ.

Trebalo im je punih 14 godina da "dođu tobe" pa da danas poruče gradanima da u projekat izgradnje fabrike pitke vode treba krenuti ubrzano.

Postavlja se pitanje da li je slučajnost da je 2004. godine načelnik općine IZUDIN ČELIKOVIĆ obezbjedio sve uslove da se fabrika vode izgradi do 2007. god. i ko je odgovoran što se to nije desilo. 

Sadašnji načelnik općine Edin Delić nema ni približno uslove koje su naslijedli gospoda posle Čelikovića. Većina u OV koja je uzalud potrošila naših 14 godina. Platila zatezne kamate našim parama i još traže da se u ovaj projekat krene ubrzano.

Na kraju da li je slučajno da Izudin I Edin pripadaju istoj političkoj opcij SDP-u, te da u vremenskom razmaku od 14 godina znaju prepoznati šta je to građanima Lukavca i okolnih Mjesnih zajednica potrebno.

Načelniku Deliću bilo je potrebno 2. godine da većinu u Općinskom vijeću ubjedi kako je izgradnja fabrike pitke vode generacijski  projekat koji  prije svega utiče na zdravlje naše djece i daljnji razvoj općine Lukavac.

Samo bi se u jednom složio sa vjećničkom većinom. Načelniče Edine ubrzaj realizaciju ovog projekta, da ga završimo u tvom mandatu jer ako brojači odrede da neki drugi u nekom narednom periodu preuzmu vlast, ostasmo i dalje da koristimo tehničku, a plaćamo pitku vodu.

Delić je već dokazao da je spreman uhvatiti se u koštac sa problemom rješavanja pitanja vodosnadbijevanja ne samo grada već cijele općine, kroz već poduzete aktivnosti u okolnim mjesnim zajednicama: Turija potisni vod, Poljice, dio Puračića, Prokosovići, nastavak busotina u drugim MZ...

LTK-INFO.COM