Svježe vijesti:

U Tuzli obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta; Imamović: ‘Negatori genocida su prijetnja civilizaciji’; Rajner: ‘Holokaust ne počinje ubijanjem, nego govorom mržnje’


Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta predstavnici Grada Tuzla i Jevrejske opštine Tuzla u nedjelju su položili cvijeće i odali počast ispred spomenika ˝Suza˝ u znak sjećanja na stradanje tuzlanskih Jevreja i ostalih koji su odvedeni u koncentracione logore.

Imamović: ‘Borba protiv zaborava i pružanje otpora onima koji negiraju genocid’

Obilježavanje holokausta je izražavanje solidarnosti prema Jevrejima kao najvećoj žrtvi nacističkog genocida u Drugom svjetskom ratu. Istovremneo, radi se pružanju otpora onima koji su za zaborav. Ovo je borba protiv zaborava i pružanja otpora onima koji negiraju genocid. Nećemo dopustiti da se negira genocid koji se desio nad Jevrejima i drugim narodima, ali i genocid koji se dogodio tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu˝, kazao je gradonačečnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prema njegovim riječima, negatori genocida se solidarišu sa  počiniocima zločina. ˝Oni su prijetnja civilizaciji da se genocide može ponoviti˝, istakao je Imamović.

Rajner:’Položaj Jevreja u Tuzli je dobar’

Predsjednica Jevrejske opštine Tuzla Marina Rajner, kazala je da holokaust ne počinje ubijanjem nego govorom mrženje. ˝Holokaust ne počinje ubijanjem i likvidacijom, nego govorom mržnje, predrasudama, ukidanjem ljudskih prava i na kraju ubijanjem. Nije dovoljno samo to što se mi sjećamo, moramo raditi na tome da se to nikada i nikome više ne ponovi.Niti holokaust, niti genocid, niti bilo kakvo zveckanje oružjem. Koliko god pričamo o tome, postoje neki koji stalno zveckaju oružjem, maltretiraju, ubijaju, samo zato što se neko drukčije moli, izgleda i sl.˝, izjavila je Rajner.

Danas Jeverjska opština Tuzla broji 126 članova. ˝Položaj Jevreja u Tuzli je dobar, u pravom smislu te riječi. Lijepa je vijest da ćemo u avgustu imati jednu grupu mladih ljudi koji nisu Jevreji, dolaze iz Berlina, doći će u Tuzlu da obnove Jevrejsko groblje˝, rekla je Rajner.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta se  širom svijeta obilježava svakog 27. januara. Datum je odabran u spomen na 27. januar 1945., kada je oslobođeno 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracionom logoru Auschwitz  u Poljskoj. Opšta skupština. Ujedinjenih naroda donijela je 2005. službenu Rezoluciju o obilježavanju ovog dana, uz isticanje da se takav užas više nikada ne dogodi.


(Izvor/Foto:TIP/Autor: Adis Jašarević)