Svježe vijesti:

Predstavnici općine Lukavac Jakub Mahovkić i Jozo Tunjić, posjetili PGL Lukavac zbog navoda kako je ova kompanija dobila okolinsku dozvolu za pirolizu


Danas su predstavnici općine Lukavac, Jozo Tunjić, savjetnik načelnika iz oblasti ekologije i Jakub Mahovkić, vijećnik u općinskom vijeću Lukavac, posjetili lukavačku kompaniju za protekt guma PGL Lukavac, zbog navoda kako je ova kompanija dobila okolinsku dozvolu za pirolizu.

Izjavu gospodina Mahovkića o zatečenom stanju prenosimo u cijelosti i bez izmjena:
Da nam sigurno ne trebaju pirolize niti bilo kakva upotreba gume kao alternativnog goriva najbolje sam se uvjerio prilikom obilaska firme PGL u Lukavcu. U poslednje vrijeme su se pocele plasirati informacije da je ova kompanija dobila okolinsku dozvolu za pirolizu. U cilju provjere te informacije (u koju sam u startu sumnjao), danas smo izvrsili obilazak iste. I pored cinjenice da smo se iznenada najavili vlasniku i direktoru PGLa gospodinu Muameru Pepic, sa napomenom da nije obavezan ispuniti nas zahtjev, naisli smo na maksimalno gostoprinstvo i sirom otvorena vrata. Ovom prilikom gospodin Pepic je iznio podatak da je upoznat sa navedenim dezinformacijama i da je i u interesu firme ovakav vid posjete. Poznato je da je ova firma do sada bila orjentisana na protekt guma. Nedavno su nabavili Sredere vecih kapaciteta sa kojima uz odstranjivanje zeljeza iz gume (putem magnetne indukcije) melju gumu na razlicite granulate. Svi procesi kako protekt tako i srediranje se vrse mehanicki na hladno. Dobiveni granulati se u vecini slucajeva izvoze a koriste se za podloge na travnatim terenima i za asfaltne baze. Takodje, u skorijoj buducnosti bi pokusali obezbjediti sopstvena postrojenja za proizvodnju presovanih gumenih podloga od dobivenih granulata. Ako uzmemo u obzir da bi dnevni kapaciteti srediranja mogli biti oko 30 tona onda je sigurno ono sto sam naglasio na pocetku da Lukavcu ne trebaju pirolize niti bilo kakva upotreba gume kao energenta. Od strane vlasnika je receno da ce uskoro graditi objekat za smjestaj kapaciteta do 3000 guma kako bi se poboljsao i vizuelni izgled skladistenja istih a svakako i sigurnosni aspekat. Zelim se najiskrenije zahvaliti vlasniku PGLa gospodinu Pepic Muameru na gostoprimstvu i naglasiti da ovakve firme sigurno zasluzuju podrsku kako gradjana tako i svih nivoa vlasti.
LTK-INFO.COM