Svježe vijesti:

Nakon što se raspala koalicija ‘građanskog bloka’ u TK; Gutić (SDA): ‘Uputili smo poziv SDP-u i čekamo njihovu reakciju'; Mešalić (DF): ‘Apelujemo na SDP da hitno okupi većinu za uspostavu vlasti na TK bez PDA i SBB-a’


Kantonalni odbor SDA TK uputio je poziv SDP-u za pokretanje pregovora oko formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu. Koalicija koju predlaže SDA u startu bi imala 22 zastupnika (SDP 10, SDA 9, DF 3), što je više od onoga što je SDP okupio u  tzv. koaliciju ‘građanskog bloka’ (19) koji se definitivno  ‘raspala’  u petak tokom nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.

˝Uputili smo poziv SDP-u i čekamo njihovu rekaciju. Ukoliko oni ne reagiraju onda ćemo u dogovoru sa Centralom stranke pokušati formirati neku većinu. Nećemo ništa poduzimati dok se SDP ne oglasi. Naš javni poziv odnosi se na SDP i DF da zajednički formiramo vlast u TK, jer smatramo da je to najbolja i najstabilnija varijanta za TK˝ izjavio je za Faktor.ba predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK  Bego Gutić.

Prema mišljenju predsjednika Kluba DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalića, nova parlamentarna većina bez SBB-a i PDA, nije izvodiva bez dogovora SDP-a i SDA.˝Što se Kluba Demokratske fronte tiče, i SBB zajedno sa PDA je sada apsolutno neprihvatljiva politička opcija. Pojednostavljeno, mi sa njima nećemo. Apelujemo na SDP da hitno okupi većinu za uspostavu vlasti na TK bez PDA i SBB-a, da smijeni ovu Vladu TK jer svaki dan postojanja ove vlasti je šteta za građane TK i BiH˝, napisao je Mešalić na svom Facebook profilu.

Predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK  Dževad Hadžić najavio je u petak da organi SDP-a u narednom periodu mogu razmišljati o drugim partnerima za formiranje nove parlamentarne većine u Skupštini TK. ˝Možemo tražiti neke druge varijante˝, kazao je Hadžić.

TIP: SDA ili PDA?

Hadžić:  Nisam rekao ni SDA, ni PDA, vidjet ćemo…

TIP: Pa ko drugi?

Hadžić: Vidjet ćemo…

(TIP/Adis Jašarević)
LTK-INFO.COM