Svježe vijesti:

Enver Bijedić: "Sebe ne vidim na poziciji premijera"


Pregovori ‘građanskog bloka’, kojeg čini pet stranaka, (SDP, DF, Naša stranka, Stranka za BiH, SBB) oko formiranja vlasti u TK bi trebali biti nastavljeni u utorak, 8. januara  u Tuzli. Još uvijek nema imena konkretnih kandidata za ministarska i premijersko mjesto, ali ni podjela resora  još nije  usaglašena među koalicionim partnerima.

Prema pisanju ‘Faktora’, onima kojima je u SDP-u pozicija premijera nuđena nisu izrazilu pretjeranu želju da je prihvate.˝Iskreno, sebe ne vidim na poziciji premijera˝, izjavio je za ‘Faktor’ predsjednik KO SDP Tuzla Enver Bijedić, koji je stava da premijer treba da  bude Tuzlak.

SDP-u bi u novoj Vladi Tuzlanskog kantona trebalo, pored premijera, pripasti još šest resora. Do sada je sa koalicionim partnerima ‘građanskog bloka’ dogovoreno da im pripadne ministarstvo finansija, unutrašnjih poslova, poljoprivrede, te sporta i mladih. Ostali resori su još su predmet razgovora, jer nekoliko stranaka je istaklo kandidate za ista ministarstva.

Sastav cjelokupnog saziva Vlade TK trebao bi biti poznat početkom februara, međutim, to zavisi od daljih pregovora, ali i konkretnih zahtjeva stranaka koje čine koaliciju.

Podsjećamo,  dogovoreno je da pozicija predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona pripadne DF-u, a najizgledniji kandidat za ovu funkciju je Mahir Mešalić. Dopredsjednike iz reda hrvatskog i srpskog naroda delegirat će SDP. Tu se spominju imena, Vedrane Petrović, te  Žarka Vujovića i Slađana Ilića.

’Građanski blok’ ima većinu  u klubovima Srba i Hrvata, tako da kandidati SDP-a ne bi trebali biti upitni, dok većinu u Klubu Bošnjaka imaju SDA i PDA u Skupštini TK, te realno mogli bi praviti  probleme oko imenovanja Mešalića.

U narednu srijedu, 9.januara, trebala bi biti održana Sjednica Kolegija Skupštine TK, a u petak, 11. januara nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK.


LTK-INFO.COM