Svježe vijesti:

Završeni napredni ronilački kursevi za osobe sa invaliditetom - Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca


Nakon uspješno završne sezone ronjenja Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca je početkom novembra mjeseca počela sa realizacijom projekta naprednih ronilačkih kurseva za osobe sa invaliditetom za zvanja Samostalni ronioci i Voditelji ronjenja.
Ovim projektom ćemo ojačati kapacitete našeg udruženja, omogućiti osobama sa invaliditetom da napreduju, ali i stvoriti pretpostavke za formiranje jake jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom, jer se ovim kursevima posebno obrađuje tematika pronalaženja i spašavanja. Osim toga zvanje Voditelj ronjenja je prva profesionalna kategorija koja omogućava rad u ronilačkim centrima bilo gdje u svijetu.
Kurseve je vodio Instruktor Rusmir Hanić, predsjednik Ronilačkog saveza Bosne i Hercegovine. Dio predavanja na temu Istorija ronjenja i Ronilačka oprema je održao Instruktor ronjenja Bilal Šarić, predavanja na temu Medicina ronjenja je održala dr.Samira Begić, dok je predavanje i praktične vježbe pružanja prve pomoći i reanimacije kod ronilačkih nesreća održala Lamija Vehabović ispred Crvenog križa Lukavac. Emir Hanić, ing.mašinstva, ronilac sa tri zvijezde, prezentovao je tematiku pojave vrtloga i vrtložnih kretanja u rijeci, proračun sile na užetu kao i aproksimativno računanje brzine riječnog toka kod specifičnih ronjenja na brzim vodama.
Nakon održanog kursa polaznici su 29.11.2018. godine pristupili pismenom polaganju testa, dokazujući da su uspješno usvojili potrebna znanja i vještine i time stekli međunarodno priznate diploma.
Zahvaljujemo se Federalnom ministarstvu kulture i sporta koje je prepoznalo napore našeg udruženja na razvoju invalidskog sporta i finansijskoj podršci bez koje ne bi bilo moguće realizovati ovaj projekat.
Predsjednik Upravnog odbora:
Bilal Šarić