Svježe vijesti:

Video/Božićna poruka kardinala Puljića: ‘Uvijek je bilo careva i vladara koji su htjeli provoditi samovolju’


Nema ni jednog kršćanina kojega neće obuzeti neka topla radost „pri srcu“ baš ovih dana iščekivanja i proslave Božića, rekao je danas novinarima u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Unatoč diktaturi materijalizma, poručio je Puljić uoči Božića, mnogi će se itekako duhovno pripravljati i pripraviti za slavlje rođendana Isusa Krista. Na osobit će način, dodao je, kroz došašće pohađati i slaviti Mise zornice te obaviti ispovijed – dakako, oni koji se mogu ispovjediti, a koji ne mogu u sebi će probuditi vjeru i kajanje, kako bi se to Otajstvo dogodilo i u njihovom srcu.

„Uz dobivanje oproštenja od Gospodina, i mi moramo jedni drugima oprostiti, jer nema Božićnog mira bez praštanja i pomirenja.“, poručio je nadbiskup.

„Bog je s nama, ne smijemo bježati od Njega“, dodao je.

Kardinal Vinko Puljić poručio je da „smo svjedoci kako je u svijetu i odviše ‘vjetrova’ – bez obzira s koje strane dolazili i gdje bili začeti – koji“, kako je rekao, „gase tu radost obavijajući ‘crnilom’ svake vrste.“

Ipak, dodao je, unatoč tomu ako svoju „kuću vjere“ gradimo na stijeni, ona ostaje postojana neovisno koliko vanjske okolnosti bile nepovoljne.

„Ne tražeći imaginarnoga vanjskog neprijatelja, niti upućujući na koga nego se suočavajući s vlastitim strahovima, lutanjima i nedosljednostima, trebamo si posvijestiti svetopisamsku istinu: „Ma bješnjeli puci, rušila se carstva, kad glas njegov zagrmi, zemlja se rastopi: s nama je Gospodin nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev!“

„Stoga, kada nas zahvati beznađe, potištenost ili klonemo duhom, iz Božićnoga otajstva iščitavamo: Bog je s nama; tu je ostao u Otajstvu presvete Euharistije da nas hrani, da nas jača, prosvijetli srca i pameti te donese svjetla u naš život.

– I onda kada nam zaniječu naša prava i pogaze dostojanstvo djece Božje, dođimo k Njemu prisutnom u Euharistiji, kako bismo sebe našli u Njegovoj ljubavi.

– I kada nam žele nametnuti nepravedne pa i neprirodne zakone, ne treba se bojati: uvijek je bilo „careva i vladara“, „Heroda i mudraca“ koji su – uznemireni zbog koječega – htjeli provoditi svoju samovolju ne žaleći ni ljudske živote. No, život na ovoj našoj rodnoj grudi toliko nam je puta pokazao kako se vlasti i društvena uređenja vrlo brzo smjenjuju. Zato razaznajemo da se ne smijemo dati pokolebati ni zavesti nego svoje pouzdanje staviti u Boga (koji je) s nama.

– I onda kada bi nam mnogi, iskrivljujući povijest, htjeli oprati pamćenje; zabraniti nam misliti svojom glavom – jer to nije u interesu stranke; i vladati nama kao da smo njihovo vlasništvo; ne klonimo duhom jer sve ovozemaljske „bogove“ koje je društvo izrodilo, Vladar neba i zemlje pozvao je (ili će pozvati) da polože račun pred Njega. Zato prihvatimo Isusovu blizinu i s Njime živimo svoju sadašnjicu i svagdašnjicu, jer On je i došao da bude Bog s nama.

– I dok laž i koristoljublje zamagljuju pogled javnosti te nam ne daju stati uz Istinu, Bog s nama je onaj koji ravna naše stavove, naša uvjerenja i to smo dužni prenijeti našim pokoljenjima. Sav nametnuti i agresivni relativizam će proći, a Božja će ostati. Zato želimo vjerno i ustrajno na Božjem putu ostati. Zato nam je, sestre i braćo, važna sveta Misa nedjeljom, ali i onda kada god možemo sudjelovati, jer tu susrećemo živoga Isusa“, poručio je, između ostalog, kardinal Vinko Puljić.

Izvor/video:TIP.ba/FENA
LTK-INFO.COM