Svježe vijesti:

Treba li dr. Edin Delić biti premijer TK? DA NARAVNO DA TREBA


Kako se špekuliše na mnogim medijima, postoji mogućnost da mandatar Vlade Tuzlanskog kantona postane načelnik Općine Lukavac, dr. sci. Edin Delić.

Treba li biti premijer?

Premijerom Tuzlanskog kantona treba biti:

- Prije svega čovjek iz naroda, ili bolje rečeno neko koga narod obožava, neko ko je svojim dosadašnjim postupcima pokazao i dokazao da je spreman i sposoban u grotlu BH stvarnosti, boriti se isključivo za građane, a ne neko koće odgovarati isključivo stranačkim i političkim strukturama.

- Premijerom treba biti neko koga uvažavaju prije svega u njegovoj sredini i okolini, ali i neko ko je cijenjen od brojnih poznatih svjetskih i regionalnih zvaničnika.

- Premijerom treba biti neko ko je dovoljno neumoran da zaviri u svaku našu avliju i da budžet kantona rasporedi tako, da od njega građani imaju najviše koristi.

- Premijerom treba biti čovjek koji je, bez obzira na pritiske, prijetnje, eventualna podmićivanja... spreman isključivo provoditi ZAKON, i koji zna i može u ovom našem društvu donijeti prijeko potrebne promjene.

Primjeri se mogu nabrajati beskonačno, i svi ih znamo nabrojati, ALI, uvjek ima ono ali. U svim primjerima ne umanjujući vrijednost i sposobnost drugih kandidata, vidim isključivo dr. Edina Delića. 

Građani Općine Lukavac bi bili time možda najviše oštećeni? To je sigurno i o tome nema dileme, ALI, opet "ali", šta time dobivaju?

Ko bolje od našeg Edina zna šta Lukavcu treba? Zna li neko drugi da Lukavčani nemaju pitku, a nerijetko i nikakvu vodu. Zna li neko drugi da je Lukavac "Grad pod vodom", zbog neuređenih kanalizacija. Poznaje li neko bolje od Edina stanje u našim školama za koje je zaduženo resorno ministarstvo, a on je u svaku školu na općini došao i većini njih pomogao koliko je mogao. Kad smo kod školstva, zamislite samo reformu Visoko obrazovnih ustanova koje pohađaju naša djeca. ( Pre neki dan Vlada TK odobri sredstva za 7 škola. "Nijedna nije Lukavačka"!)

Ko bolje poznaje stanje u Domu zdravlja Lukavac od njega, na koje boreći se svim silama kao načelnik nije mogao uticati.Treba li DZ Lukavac promjene i osvrt resornog ministarstva.

Ko bolje od Edina zna stanje u GIKIL-u i načine kako da pomogne opstanku GIKIL-a , ali i razvoju što ove, što ostalih lukavačkih kompanija. 

Raskršće ulaza u Lukavac, magistralni put, svi regionalni putevi koje je utabao i svakim puteljkom prošao krpeći rupe na koje je naišao i polažući kratke dionice asfalta na prijeko potrebnim mjestima dok je banovićki premijer u rodnim Banovićima gradio magistralne ceste i kružni tok po evropskim standardima.

Ako je Općinu Lukavac sa godišnjim budžetom od 22 miliona za samo 2 godine preokrenuo, šta će tek postići sa oko 380 miliona godišnjeg budžeta kantona. Plus sposobnost privlačenja brojnih investicija evropskih i svjetskih projekata u čemu je neprikosnoven. E, to bi moglo pokrenuti elaborat i projekat koji je već pripremljen o čišćenju, uređenju i zaštiti jezera Modrac, te uređenju korita rijeka Spreče, Jale i Turije.

Još bi se dalo mnogo toga nabrajati. Ovo ne pišem samo nama lukavčanima, pišem svim građanima Tuzlanskog kantona kako bi na lukavačkim primjerima uvidjeli koga bi dobili, a svima je poznato kako ne zaboravlja nikog, te kako jednako raspoređuje svima, sa posebnim akcentom na zapostavljene dijelove. U prilog tačnosti ovoj tvrdnji ide to da njegovo rodno mjesto, niti je dobilo više, nadam se ne i manje u odnosu na ostale mjesne zajednice.

Ovo pišem i Edinu lično, obzirom da sam pogledao njegov intervju na ovu temu, ako bi bio ponuđen, DA NARAVNO TREBA prihvatiti, jer njegovi kapaciteti i individualne mogućnosti su mnogo veći od funkcije načelnika koju obavlja, a potrebe nas lukavčana, su mnogo veće nego što nam kao načelnik općine može pružiti. Ovako, smo na dobitku samo mi. Edinom Delićem kao PREMIJEROM na dobitku bi bio 477 278 stanovnik Tuzlanskog kantona, popisanih 2013. godine.

Admir Memić

P.S. 
Napisani tekst, nisam ponovo ni pročitao, oprostite na greškama i zaboravljenim primjerima. Samo sam iznosio mišljenje onako kako je teklo i onako kako VJERUJEM.