Svježe vijesti:

Nastavljeni razgovori ‘građanskog bloka’ u Tuzli: Dogovorena raspodjela rukovodećih pozicija u Skupštini TK; Mandatar će biti SDP-ovac iz Tuzle?!


U Centrali Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla u ponedjeljak su nastavljeni razgovori ‘građanskog bloka’ (SDP, DF, Naša stranka, Stranka za BiH i SBB) na kome je dogovorena raspodjela rukovodećih pozicija u Skupštini Tuzlanskog kantona. Razgovarano je i o raspodjeli ministarstava među koalicionim partnerima.

Kako TIP saznaje,  dogovoreno je da pozicija predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona pripadne DF-u, a najizgledniji kandidat za ovu jako važnu funkciju je Mahir Mešalić. Dopredsjednike iz reda hrvatskog i srpskog naroda delegirat će SDP. Tu se spominje više imena,  Žarko Vujović, Slađan Ilić i Vedrana Petrović.

U Klub Srba u Federalnom parlamentu idu dva člana SDP-a, u Klub Hrvata će ići predstavnik DF-a, u Klub Bošnjaka će ići jedan iz SDP-a, a u Klub Ostalih idu predstavnici Naše stranke i DF-a.

Kada je u pitanju raspodjela ministarstava u Vladi Tuzlanskog kanotna,  SDP traži  poziciju premijera i šest resora, a preostalih šest bi trebali rasporediti koalicioni partneri iz ‘građanskog bloka’. Još uvijek nije dogovoreno ko će preuzeti odgovornost u kom resoru jer više stranaka je izrazilo želju za pojedina ministarstva.

Prema nezvaničnim informacijama, SDP, Naša stranka su zainteresovani za resor obrazovanja, dok je Stranka za BiH iskazala želju da preuzme resor poljoprivrede.

U SDP-u još uvijek nisu otkrili koalicionim partnerima ko bi mogao biti mandatar, osim da će najvjerovatnije biti iz Tuzle.

˝Mjesto premijera i šest ministarstava je minimum ispod kojeg SDP neće ići. Mandatar bi trebao biti neko iz Tuzle. Vrijeme je da to bude Tuzlak”, izjavio je  predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

Vlada TK pored premijera broji 12 ministarstava i SDP želi pola od tog broja, što znači i većinu u novoj vladi.

Podsjećamo, pet stranaka ‘građanskog bloka’ ima većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona sa 19 poslanika.

(TIP/Autor: Adis Jašarević/Foto: Arhiva)
LTK-INFO.COM