Svježe vijesti:

LUKAVAC Ko nas truje: Pitali smo Sodu, GIKIL i Cementaru…


Danas je Lukavac po ko zna koji puta bio najzagađeniji grad u Europi. Ovo bi u normalnoj zemlji bila glavna vijest, dok se kod nas šuti.

Nedavno, kada je Sarajevo u jednom trenutku bilo najzagađenije na svijetu, svi su “brujali” o tome, ali mi smo izgleda nebitni ili manje vrijedimo.

Fabrike negiraju odgovornost

Nakon što je u jednom trenutku indeks kvalitete zraka prelazio 600 (Opasan) i na desetine emailova i poruka od strane građana, kontaktirali smo predstavnike tri fabrike iz našeg grada sa pitanjem da li su imali probleme u radu u protekla 24 sata i šta je uzrok mirisa koji podsjeća na amonijak.

Precizan i najdetaljniji odgovor dobili smo iz GIKIL-a. Oni tvrde da miris koji podsjeća na amonijak ne može doći iz kruga njihove fabrike jer je fabrika Azotara dva dana van funkcije:

–Prema informacijama koje smo prikupili od naših dežurnih inženjera, proizvodno-tehnološki procesi u GIKIL-u odvijaju se smanjenim kapacitetom, bez ijednog zabilježenog tehničkog problema. Tokom dana i sami smo dobijali upite od građana o velikoj zagađenosti zraka i teškim “kiselim” mirisom u zraku, kako su nam objašnjavali. Na žalost, odgovor o uzročniku ne možemo dati, ali smo dužni obavijestiti da je naša fabrika Azotara, kako smo i raniji najavili, već dva dana van proizvodne funkcije, tako da mirisi koji se šire zrakom, a koji podsjećaju na amonijak, ne mogu doći iz GIKIL-a. Ovo je bila i obaveza, prema ranije izdatom nalogu Federalne inspekcije o obustavi rada, a kako nam je potvrdio i izvršni direktor za proizvodnju u GIKIL-u o prestanku rada naše Azotare inspekcijski organi su i zvanično obaviješteni. Sljedeći korak je zaustavljanje rada i fabrike AMK, za što je također pokrenuta tehnička procedura, dok je proizvodnja u fabrici Koksara također smanjena i do kraja decembra će biti spuštena na 65 peći, do tehničkog minimuma, izjavila je Samira Hasagić, portparol Global Ispat Koksne Industrije.

U Sisecam Sodi Lukavac sa sigurnošću tvrde da pomenuti neugodni miris nije miris amonijaka:

–U procesu proizvodnje u SSL nema nikakvih promjena u poslednjih 48h, emisije polutanata na našim dimnjacima su na nivou propisanih graničnih vrijednosti. Neugodan miris koji se osjeća sa sigurnošću tvrdimo da ne potiče iz našeg procesa. Pomenuti neugodan miris nije miris amonijaka, niti ovakav miris može poticati iz našeg procesa, izjavio je za naš portal Nihad Akeljić, direktor za ekologiju Sisecam sode Lukavac.

Iz Fabrike cementa tvrde da koriste sisteme koji su potpuno zatvoreni i ne postoji mogućnost za bilo kakvo nekontrolisano istakanje:

–Fabrika cementa Lukavac radi prema propisanim procesnim parametrima i nisu zabilježena odstupanja u mjerenjima emisije gasova. Miris koji podsjeća na amonijak sasvim sigurno ne dolazi iz naše fabrike. Sistem koji koristimo za redukciju emisije azotnih oksida sa amonijačnom vodom je potpuno zatvoren i ne postoji mogućnost za bilo kakvo nekontrolisano istakanje, izjavili su iz FCL-a.

Koliko su građani odgovorni?

Treba biti realan i priznati da na zagađenje mnogo utiču i nesavjesni građani. Svakako da je geografska lokacija, vozila i domaćinstva uz industrijska postrojenja jedan od glavnih uzročnika enormnog zagađenja. Posebno na zagađenje utiče veliki broj domaćinstava i pravnih lica koja nesavjesno koriste i upotrebljavaju teška fosilna goriva, pa čak i različite vrste sagorijevajućih otpadaka. 

Spaljivanje guma u blizini mosta na rijeci Spreči u Puračiću
Također, problem je i dugogodišnje, sporo ali i skupo toplificiranje grada, što govori da rješavanje problema zagađenja nikada nije bio cilj niti jedne vlasti na našoj općini. Toplificirati nekoliko zgrada u jednoj godini sigurno da nije rješenje koje građani žele.

Isto tako odgovorni su i Općinski komunalni redari koji postoje, ali se ne oglašavaju. Oni su odgovorni za otpad koji se spaljuje u dvorištima širom općine Lukavac jer ne rade svoj posao za koji su dobro plaćeni. Pa ih ovim putem javno prozivamo da se oglase i izvjeste stanovništvo šta su uradili u protekloj godini po pitanju ekologije, divljih deponija i koliko su napisali prekršanijh naloga.

Trebamo se zapitati prije nego počnemo upirati prstom jedni u druge, ovaj problem sagledati ozbiljno i pristupiti sistemskom rješavanju uz inssistiranje za instaliranje svih neophodnih mjernih stanica na području Lukavca, kao i jedinstvenog katastra zagađivača.  Tek tada ćemo se moći umjesto posljedicom, početi baviti i uzrokom.


Izvor/foto:SodaLive.ba

LTK-INFO.COM