Svježe vijesti:

JEZERO MODRAC: Udruženje sportskih ribolovaca ‘Mrena’ brine o zaštiti ribljeg fonda


Nelegalno izlovljavanje ribe mrežama iz  jezera Modrac dobro je organiziran  i unosan posao, o čemu svjedoči podatak da je u toku samo ove godine iz jezera izvađeno oko 1000 mreža. Na zaštiti ribljeg fonda najviše radi Udruženje Sportskih ribolovaca „Mrena“ iz Živinica, koje postoji više od 60 godina i danas ima oko 700 članova.

O ozbiljnosti problema i obimu  krivolova na jezeru Modrac svjedoče i akcije koje je ove godine  u suradnji s ribarskim udruženjima iz Živinica i Lukavca preduzeo MUP TK.„Mi smo u martu 2018.g. imali prijavu od lovočuvara policijskoj upravi Živinice da su napadnuti od strane NN lica koja su vršila nelegalan izlov. Lica su uz izvještaj predati nadležnom kantonalnom tužilaštvu, tada je Općinski sud u Živinicama im odredio mjeru pritvora u trajanju od tri mjeseca.Također smo u oktobru ove godine na prijavu udruženja Mrena iz Živinica poduzeli jednu akciju“, ističe Izudin Šarić, portparol MUP TK-a.

„Mi ne možemo sami to izaći na kraj jer to se odomaćilo pogotovo među stanovništvom ovoga područja. Jutros smo skinuli devet mreža, u tih devet mreža je bilo otprilike četiri kile ribe. To je možda 40 maraka, a devet mreža košta po 150 maraka“, kaže Midhat Ferhatbegović, predsjednik UO Udruženja sportskih ribolavaca „Mrena“ Živinice.

Ribari ističu da je neophodan i efikasniji rad inspekcija jer se jezerska riba svakodnevno prodaje na okolnim pijacama, ali i izmjena zakonske regulative.„Uglavnom se sve to svodi na prekršaje.Prekršaj je mnogo blaži oblik protivpravnog ponašanja nego što je krivično djelo, onda ti postupci dugo traju, treba vam svjedoka, normalno ti ljudi se kriju, teško je doći do svjedoka“, pojašnjava Zlatan Bektić, član Udruženja sportskih ribolovaca „Mreža“ Živinice.

U međuvremenu su se oslonili na vlastite snage.„Nas 15-ak sportista se skupilo i ono htjeli smo da promijenimo, da nešto uradimo. Kad smo počeli raditi bilo je normalno da nađemo 30-40 mreža za jedan dan, sada se namučimo dok nađemo 2-3-4 mreže. To puno govori koliko smo mi uspjeli u našem radu i naravno to se osjeti na ribljem fondu, to osjete ribari“, kaže Robert Andrić. član volonterske ribočuvarske službe Udruženja „Mrena“.U poribljavanje jezera za sada isključivo ulažu ribolovna udruženja. Najzastupljenije vrste ribe  su smuđ, štuka, som, šaran, babuška i to ga čini jednom  od najzanimljivih lokacija za sportsko rekreativni ribolov u našoj zemlji.


(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Mirela Čanović)
LTK-INFO.COM