Svježe vijesti:

Formiranje vlasti u TK: Predsjednik KO SDP Tuzla Enver Bijedić: ‘Mjesto premijera i šest ministarstava je minimum ispod kojeg SDP neće ići. O poziciji predsjednika Skupštine TK još nismo razgovarali’


Pet stranaka građanskog bloka (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Stranka za BiH) koje će formirati vlast u Tuzlanskom kantonu usaglasili su programska načela i usvojili dokment na 30 stranica koji sadrži 385 mjera koje imaju namjeru provesti u naredne četiri godine. Slijedi teži dio posla, a to su pregovori oko raspodjele fukcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, ali i direktorskih pozicija u kantonalnim institucijama.

Vezani članak: Foto/TIP saznaje: ‘Građanski blok’ usvojio oko 300 mjera koje imaju namjeru provesti u naredne četiri godine; Uskoro razgovori o raspodjeli funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti TK!

˝Mjesto premijera i šest ministarstava je minimum ispod kojeg SDP neće ići. O poziciji predsjednika Skupštine TK još nismo razgovarali˝, kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK Enver Bijedić za Faktor.

Podsjećamo, Vlada TK pored premijera broji 12 ministarstava i SDP želi pola od tog broja, što znači i većinu u novoj vladi.

Pitali smo predsjednika KO DF TK Zlatana Begića da li će DF istrajati u tome da dobije poziciju predsjednika Skupštine TK, s obzirom da je već poznato da će pozicija premijera pripasti SDP-u ˝U nastavku pregovora ćemo otvoriti i ta pitanja. Do sada o tome nismo razgovarali˝, istakao je Begić za TIP.

Možda već nakon sastanka u ponedjeljak, za kada je zakazan nastavak pregovora kantonalnih lidera građanskog bloka u TK, bude poznate prve naznake kako će biti podijeljene pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, ali i imena kandidata za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona, te mandatara nove kantonalne vlade.


(TIP/A.J.)
LTK-INFO.COM