Svježe vijesti:

ŽELJEZNIČARI FEDERACIJE BIH DAJU PODRŠKU RADNICIMA GI KIL-a


Predmet: saopštenje za javnost povodom aktuelne situacije u GI KIL-u


Poštovani radnici GI KIL-a;

Svima nama u BiH i regionu poznatog kombinata KHK, danas GI KIL-a obraćam Vam se u ime Samostalnog sindikata izvršnog osoblja Željeznica FBiH za područje TK a povodom veoma složene i teške pozicije u kojoj se nalazi vaša i naša privredna organizacija u kojoj je zaposleno oko 1000 radnika.
Mi ovom prilikom nećemo govoriti utemeljeno i ulaziti u dublje uzroke problema u kojima se nalazite ali snažno saosjećamo sa svima vama koji bi ste mogli ostati bez radnih mjesta i bez elementarnih uslova za egzistenciju vaših porodica.
Uzroci takvog stanja su nam poznati a oni su vezani za cjelokupnu problematiku vezanu za ratno i postratno stanje, način privatizacije i funkcioniranje države i njenih organa vlasti, opće anarhije i javašluka na svim nivoima.
Za sve to radnici su najmanje krici, jer oni nisu ni očemu odlučivali. Zapravo, niko ih nizašto nije pitao, niti obavještavao o stanju u tvornici koje bi moglo eskalirati u problem neslućenih razmjera. Jednostavno rečeno, pokretanje i povećanje proizvodnje u fabričkim devastiranim postrojenjima nije pratila adekvatna zaštita okoliša, koja je iz godine u godinu postala sve problematičnija. To je za posljedicu imalo da Lukavac sa okolinom postane naj zagađeniji prostor u BiH a zdravlje građana porazna činjenica koja je stvorila opravdano nezadovoljstvo svih građana.
U okviru jasne i glasne podrške koju danas upućujemo radnicima GI KIL-a, želim da naglasimo da nismo došli da kažemo da je stanje zagađenosti tolerantno već da uputimo naš apel svima bez izuzetka, da je u ovom mučnom trenutku, nužno promišljeno reprogramirati i optimizirati proces ozdravljenja, odnosno sanacije fabrike i njenog prostora. To podrazumijeva ono što je menadžment i sindikat GI KIL-a već predložio, te da se sredstvima odgovornosti obezbijedi strogi nadzor na izvršavanju preuzetih obaveza jer u ovom trenutku nezaposlenosti i beznađa nama treba i GI KIL i iz mjeseca u mjesec čisti okoliš.
Dajući Vam podršku Samostalni sindikat izvršnog osoblja Željeznica FBiH za područje TK želimo Vam uspjeh u realizaciji odgovornog pristupa u rješavanju veoma složenih i teških problema koje će te Vi u to smo ubijeđeni sa vašim menadžmentom i Vladom TK uspješno prevazići.

Drugarski pozdrav!

LTK-INFO.COM