Svježe vijesti:

VIDEO - RADNICI GIKILA POSLALI JASNU PORUKU, GIKIL SE NE SMIJE ZAUSTAVITI


Danas se na mirnom protestnom skupu podrške opstojnosti rada GIKIL-a okupio veliki broj radnika ove kompanioje, ali i znatan broj građana i predstavnika sindikata drugih kompanija.

Nekoliko stotina radnika GIKIL-a, podržalo je Sindikat u odluci da se nastavi stopostotan rad. Sa okupljanja pred zgradom Uprave poručeno je da će naredni korak biti odlazak u Sarajevo, kada će od Vlade Federacije BiH tražiti pomoć, vezano za dalji rad ove kompanije. Podsjećanja radi, Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je 23. augusta Rješenje o obustavi rada koje nije provedeno. Sindikalci nude rješenje za izlaz iz sadašnje situacije.

”Jedino rješenje je ostalo je da se ovo Rješenje o izvršenju prolongira i na tome insistiramo”, kaže Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a.

Predsjednica Sindikata hemije i nemetala FBiH Kata Iveljić ističe da jedino Vlada BiH može donijeti odgovarajuću odluku i to:

”Odgoditi ovo rješenje na 100 dana, stvoriti ambijent za investiranje”, navodi ona.

Za sada nema odgovora nadležnih instanci. Poručuju da Federalna vlada i ostali organi moraju shvatiti ozbiljnost problema sa kojim se GIKIL suočava. Na probleme i nelegalne radnje su upozoravali godinama.
LTK-INFO.COM