Svježe vijesti:

SDP, DF, SBB, SBiH i Naša stranka potpisali okvirni sporazum o djelovanju stranaka ‘građanskog bloka’ u Skupštini TK; Pročitajte šta sporazum predviđa…


SDP, DF, SBB, SBiH i Naša stranka potpisali u srijedu u Tuzli okvirni sporazum o djelovanju stranaka ‘građanskog bloka’ u Skupštini Tuzlanskog kantona. Sa 19 poslanika, ove će stranke činiti buduću skupštinsku većinu i formirati vlast u ovom Kantonu, bez SDA i PDA koje ostaju u opoziciji.

Bijedić: ‘Efikasnija, pravednija i bolju vlast u TK’

˝Ovih pet političkih subjekta ide u formiranje većine u Skupštini Tuzlanskog kantona, što implicira da će ta većina formirati i Vladu Tuzlanskog  kantona.  Ovaj okvirni sporazum znači početak jednog zajedničkog rada. Mi ćemo ovaj okvirni sporazum detaljno razraditi i napraviti plan rada po principu načela o kojima smo govorili u predizbornoj kampanji, a sve s ciljem da napravimo jednu efikasniju, pravedniju i bolju vlast i da promjenimo stanje kakvo je bilo do sada. Na sljedećoj sjednici bi smo trebali imati potpisan i koalicioni sporazum˝, kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

Na pitanje, da li je razgovarano o tome ko će biti budući premijer TK, predsjednik Skupštine i ministri u novoj Vladi TK, Bijedić je kratko kazao:˝O tome još nismo razgovarali. Ovo je samo okvirni sporazum o principima djelovanja. Kada budemo potpisali koalicioni sporazum, tada ćemo sigurno definisati sve pozicije.˝

Begić: ‘Vladavina prava, depolitizacija javnog sektora, nulta tolerancija na korupciju’

Na pitanje novinara TIP-a, šta konkretno sadrži potpisani  okvirni sporazum o djelovanju stranaka ‘građanskog bloka’, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a TK Zlatan Begić je pojasnio: ˝Mi smo krenuli od principa. Prvi princip je vladavina prava u svim oblastima. Depolitizacija javnog sektora, obavezna javna konkursna procedura uz objektivne kriterije kada je riječ o zasnivanju radnog odnosa u javnom sektoru.  Nulta tolerancija na korupciju. Dogovoreni su principi u različitim oblatima, sport, kultura, obrazovanje itd. Svaki taj princip za svoju razradu i implementaciju zahtjeva zahvate u zakonodavstvu. Zato ćemo mi formirati ekspertne timove˝.
(TIP/Adis Jašarević)

LTK-INFO.COM