Adem M

Adem-Mahovki

Svježe vijesti:

SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH dogovorili skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu: SDA i PDA ostaju u opoziciji!


Pet stranaka, SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH dogovorile su zajedničku koliciju koja u svom kapacitetu od 19 zastupničkih mandata će konstituisati vlast u Tuzlanskom kantonu. Iz SDP-a je potvrđeno da neće biti razgovora sa strankama SDA i PDA, koje ostaju u opoziciji.

Bijedić (SDP): ‘Mi vjerujemo da ova koalicija može napraviti stabilnu vlast u Tuzlanskom kantonu’

˝U narednom periodu ćemo pristupiti izradi zajedničkog programa za djelovanje skupštinske većine. Programska platforma će biti baza za naš dalji rad. Formirat ćemo zajedničku radnu grupu, koju će činiti predstavnici pet političkih subjekata, te ćemo definisati stvari koje su zajedničke svima. Mi u SDP-u vjerujemo u ovu koaliciju i vjerujemo da može biti stabilna. Mi vjerujemo da ova koalicija može napraviti stabilnu vlast u Tuzlanskom kantonu u naredne četiri godine. Trebamo pokazati narodu da se može bolje i da ima boljih političkih rješenja nego što su ovi sada˝, kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

˝Možemo sada reći ono što javnost od nas želi čuti, a to je da mi imamo dogovrenu koaliciju u Tuzlanskom kantonu˝,  rekao je predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke TK Mirsad Čamdžić.

Hadžiefendić (SBB): ‘Veliko je pitanje da li će SBB uopšte učestvovati u izvršnoj vlasti’

Prema riječima predsjednika Kantonalnog odbora SBB TK dr Bahrudina Hadžiefendića, SBB će podržati koaliciju, koju predvodi SDP, zbog dobrobiti građana Tuzlanskog kantona. ˝Konkretna programska načela koja su bila najbitnija u našim razgovorima smo približili. Obaveza svih nas je da građanima Tuzlanskog kantona omogućimo što brže implementiranje izbornih rezultata, odnosno uspostavu vlasti kako ne bi bili u situaciji da se ne usvoji Budžet˝, istakao je Hadžiefendić.

Na pitanje novinara TIP, da li se razgovovaralo o raspodjeli pozicija i funkcija, predsjednik KO SBB-a TK je odgovorio: ˝O pozicijama je prerano razgovarati, a i veliko je pitanje da li će SBB uopšte učestvovati u izvršnoj vlasti. Organi stranke će donijeti odluku da li ćemo ići na neke ministarske pozicije ili ćemo samo biti dio većine u Skupštini TK, tj. u zakonodavnoj vlasti˝.

Hrustanović (SBiH): B'ezuslovno dajemo podršku ovoj koaliciji’

˝Programski ciljevi stranke za BiH su 90 posto slični ciljevima ove četiri političke partije. Mi bezuslovno dajemo podršku ovoj koaliciji i bloku od pet stranaka. Od vrha naše stranke imamo bezuslovnu podršku˝, izjavio je potpredsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH TK Admir Hrustanović, potvrdivši da će stranka koju zastupa biti odan partner građanskom bloku i da neće ići bilo kakve saveze sa SDA ili PDA u Tuzlanskom kantonu.

Begić (DF): ‘Klica budućeg frontalnog okupljanja građanskih opcija’

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić rekao je da je suština dosadašnje vlasti bila vezana za raspodjelu funkcija i zadovoljavanje pojedinačnih interesa, a da to sada prvi put poslije 20 godina neće biti slučaj.  ˝Ovo vidim kao klicu budućeg frontalnog okupljanja građanskih opcija oko onoga što je ideja građanske BiH”, kazao je Begić.

Iako tvrde da tokom dosadašnjih razgovora  nije bilo riječi o raspodjeli funkcija, SDP će kao pobjednička partija u TK insistirati na premijerskoj poziciji.


(TIP/Adis Jašarević)

LTK-INFO.COM