Svježe vijesti:

Radnici poručuju: Branili smo državu, branit ćemo i GIKIL

Fotografija transparenta radnika GIKIL-a

Sindikalna organizacija GIKIL-a, u ime svih radnika kompanije, uputila je posljednje upozorenje i opomenu svima onima koji rade na uništavanju lukavačkog giganta.


Putem saopštenja poručuju "branili smo državu, branit ćemo i GIKIL". Dopis javnosti prenosimo u cjelosti:

Nakon posljednjih dešavanja koja nedvosmisleno vode ka zatvaranju GIKIL-a, Sindikalna organizacija, u ime svih radnika kompanije, upućuje posljednje upozorenje i opomenu svima onima koji rade na uništavanju lukavačkog giganta:

Nezamislivo je da država i državni organi, u silnom neznanju i lakomislenosti, te u želji pojedinaca da na nama vježbaju svoje mišiće, radi sve što je moguće da uguši GIKIL, ne ostavljajući prostora ni za kakav razgovor i dogovor. Naš GIKIL, nekada samo KHK, u ratu je dao ogroman doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine, sa svojim radnicima i namjenskom industrijom. Zar je moguće da je sada došlo vrijeme da ta ista država zatvara kompaniju pomoću istih onih koji od nje žive? Radnici GIKIL-a vam poručuju: Nismo je zatvorili u ratu, nećete je ni vi zatvoriti u miru. 

Borbu za radnička prava poznajemo jako dobro. Do sada smo je nebrojeno puta i pokazivali i dokazivali, i samo mi smo zaslužni da ona danas radi bolje nego ikada. Zatvorit nas može samo loše tržište, da nemamo kome prodat ono što proizvedemo, i na ono što nam se sprema nećemo pristati. Ne sada kada se konačno i radi dobro i ulaže. 

Ako ste zaboravili ko je i šta je GIKIL, mi ćemo vas podsjetiti. GIKIL je firma od koje ovisi ne 1000, nego od 6000 – 9000 radnih mjesta i koja svaki dan otvora nova, da nam djeca ne odlaze. Koliko ste ih vi napravili? GIKIL je firma koja posluje sa 462 domaća pravna subjekta godišnje, a s kime vi poslujete? GIKIL je firma koja puni budžete, na osnovu isplata plata, doprinosa, PDV-a i ostalih poreza. Znate li da da su to i vaše plate? GIKIL je gigant, izvoznik, najveći na Tuzlanskom kantonu, među najvećim u BiH, pa kome je onda cilj da GIKIL stane? 

Pozivamo na zdrav razum i opštinsku i kantonalnu i federalnu vlast. Pozivamo na zdrav razum ministarstva, inspekcije, tužilaštvo i sudstvo. Ne želimo da se borimo, želimo da radimo. Ali, ukoliko nam ne date, vidimo se već u utorak. 


 Sindikalna organizacija GIKIL-a
POZIV

Sindikalni Odbor GIKIL-a na svojoj Vanrednoj sjednici održanoj, dana 17.11.2018. godine, /subota/, donio je ODLUKU da se 20.11.2018.godine, u 08 časova /utorak/ , ISPRED UPRAVNE ZGRADE održi skup podrške opstojnosti GIKIL-a.

ZBOG OZBILJNOSTI U KOJOJ SE NALAZI NAŠA KOMPANIJA I NJENOG OPSTANKA POZIVAMO SVE RADNIKE I NJIHOVE PORODICE, PENZIONERE GIKIL-A. SVE ONE KOJI SU ZA SPAS DANAS PROFITABILNE FIRME I OČUVANJE 1000 /HILJADU/ RADNIH MIJESTA. ZA OPSTANAK DRUGIH FIRMI KOJE RADE ZA GIKIL. SPAS BUDŽETA NA SVIM NIVOIMA U BIH I KAO SPAS OVE DRŽAVE OD BIJELE KUGE / TJ. ODLASKA MLADIH KADROVA U INOSTANSTVO.

S poštovanjem SINDIKALNI ODBOR GIKIL-A.