Svježe vijesti:

PROKOSOVIĆI - U TOKU IMPLEMENTACIJA PROJEKTA VRIJEDNOG 200 000 KM KOJIM ĆE VODA BITI DUGOROČNO OBEZBIJEĐENA


Formula za uspijeh jeste dobra saradnja lokalnih zajednica sa višim nivoima vlasti.

MZ Prokosovići su jedan od boljih primjera saradnje Vijeća MZ Prokosovići, sa opštinskim vlastima, ali i sa višim nivoima kao što je slučaj u ovom prilogu sa Vladom Tuzlanskog kantona. 

Nakon dovršenih brojnih projekata u poslednjih nekoliko godina u toku su radovi na vodnoj bušotini u MZ Prokosovići. 

Danas su dovršeni radovi na probnoj bušotini u dubini od 60 metara. Glavni vodonosnik po riječima predstavnika izvođača radova, firme BH Bušenje d.o.o. Tuzla nalazi se na 48 metru. Prema prvim procjenama radi se o 15 l /s vode, Ovaj projekat vrijednosti cca 200 000 KM finansira vlada Tuzlanskog kantona, na osnovu projektne dokumentacije koju je uradila MZ Prokosovići u saradnji sa općinom Lukavac koja je projekat uputila prema vladi TK. Izvođenje radova bi trebalo trajati oko 4 mjeseca. A nakon probne bušotine i ispitivanja slijedi radovi na izradi eksplatacionog bunara dubine 60 metara, te radovi na izgradnji zgrade bunara, pripajanju bunara sa kompletnom pratećom opremom na postojeću sekundarnu mrežu i rezervoare. Dio poslova će izvoditi kooperantska firma Hidromont.

Ovim projektom prokosovljani bi mogli dugoročno riješiti problem vodosnadbijevanja, a zahvalnost za zasluge u provođenju ovog projekta, pored predsjednika MZ Nedima (Šike) Omerdića, podpredsjednika Faika Sejfića, načelnika općine Lukavac Edina Delića idu i gospodinu Enveru Haliloviću te gospodinu Enesu Memiću.

Kao stanovnik ove mjesne zajednice, pamtim vrijeme kada smo vodu imali jedan sat ujutro i jedan sat popodne. Stoga se od srca zahvaljujem svima koji su učestvovali ili će učestvovati u ovom projektu, Kao i ljudima u vrijeme mandata Nihada Avdića, koji su mic po mic kroz vrijeme uspjeli  prokosovljanima obezbijediti čistu izvorsku vodu za svakodnevnu upotrebu u našim česmama.

A.M.LTK-INFO.COM