Adem M

Adem-Mahovki

Svježe vijesti:

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić u intervju za TIP: ‘Turizam je šansa razvoja Tuzlanskog kantona’


Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić u intervju za TIP, između ostalog, govorio je turističkoj sezoni koja je na izmaku, nužnosti razvoja putne infrastrukture u TK, šansi koju Tuzlanskom kantonu pruža Međunarodni aerodrom Tuzla, ali i kompleksu Muška voda.

Trend rasta turizma

TIP: Kako bi ste ocijenili turističku sezonu u Tuzlanskom kantonu u 2018. godini?

Gluhić: Ne mogu Adise kazati da nisam zadovoljan, ali trebamo i moramo svi zajedno još mnogo više raditi u oblasti razvoja turizma, kako bi smo Tuzlanski kanton doveli do nivoa koji bi mogao odogovoriti potrebama i zahtjevima modernog turizma. Mnogo smo uradili kako bi smo obogatili turističku ponudu Tuzlanskog kantona, ali moram biti realan i kazati da to još uvijek nije dovoljno. Još mnogo je posla pred nama. Turizam je šansa razvoja Tuzlanskog kantona. Mi na Tuzlanskom kantonu obilujemo turističkim potencijalima. Međutim, bojim se da ih  nismo dobro prezentovali kako bi bili što privlačniji domaćim, ali i stranim turistima. Na tome svakako se mora više raditi u narednom periodu. Moramo sve modernizirati i uhvatiti se u korak sa svjetskim trendovima i standardima. Nažalost, mi imamo ograničena finansijska sredstva. Potpuno otvoreno ću vam kazati,  ja sam u Turističkoj zajednici TK naslijedio uposlenike koj ne odgovoraju referencama koje su potrene da imaju da bi napravili uspješne rezultate u ovoj oblasti. Ukoliko nam se pruži prilika u narednom periodu, neophodno je ući u sistematizaciju radnih mjesta. Moramo dovesti profesionalce koji ispunjavaju potrebne  kriterijume. Krenuli smo u proces razvoja i promocije seoskog turizma, ali i agro turizma. Također, za nas je jako važan i razvoj  kongresnog turizma, pogotovo u zimskom periodu. Važno nam je da tokom svim 365 dana imamo bogatu turističku ponudu. Sigurn moramo više raditi i na razvoju zimskog turizma. Tu su naše prelijepe planine Konjuh i Majevica.  Uprkos svemu navedenom, imamo trend rasta turizma u Tuzlanskom kantonu u odnosu na 2017. godinu. Imamo veći broj noćenja i posjetilaca iz inostranstva. U ovoj godini već sada imamo 22 posto više stranih turista u odnosu na prošlu godinu. Tu su nezaobilazna priča Panonska jezera u Tuzli, koja doprinose velikoj frekventnosti turista tokom ljetne turističke sezone. Također, želio bih pohvaliti Turističku zajednicu Grada Tuzla koja radi u pravom smjeru. Imamo izvanrednu saradnju sa njima. Svaka naša lokalna zajednica ima značajne turističke potencijale koje nisu na žalost dobro afirmirani, sa izuzetkom Tuzle.

Šansa razvoja

TIP: Je li potrebno dodatno raditi na promjeni percepcije građana TK. Naime, turizam je u svijetu direktno, ali i indirektno, veoma  važan generator razvoja i otvaranja novih radnih mjesta?  

Gluhić: U potpuno si u pravu Adise. Na globalnom nivou turizam kao privredna grana ja na drugom mjestu. Promijena svijesti građana kod nas zaista ide sporo. To je nužno. Međutim,  zahvaljujući  TIP-u,  li i drugim medijima,  sve više se u javnosti govori  o turizmu kao profitabilnoj djelatnosti, kao šansi razvoja TK i novim radnim mjestima. Raduje me da imamo sve više biznismena u TK koji  otvaraju hotele, hostele, specijalizirane restorane,  trgovine itd. Tu imamo sve više građana koji žele  da se bave iznajmljivanjem svojih privatnih stambenih objekata.Ja sam pokrenuo inicijativu sa resornim federalnim ministarstvom   da se u zakonu doda jedna klauzula u kome svako može da izda višak svog stambenog prostora u skladu sa propisanim kriterijima. Također, imamo problem sa manjkom educiranih i profesionalnih turističkih vodiča. Ministarsvo više neće čekati federalni zakon, nego  ćemo krenuti sa izadavanjem certifikata, makar oni bili i privremeni,  za educirane i profesionalne  vodiče. Vrlo je važno ko i kako dočeka turiste i kako se ophodi prema njima. To moraju biti obučeni i profesionalci. Tu amaterizmu nema mjesta. Sigurno je da turizam može direktno, ali i indirektno otvoriti veliki broj novih radnih mjesta u Tuzlanskom kantonu. Od hotela i drugih smještajnih kapaciteta, ugostiteljstva, trgovina, različitih obrta, starih zanata  itd.Putna infrastruktura

TIP: Za razvoj turizma neophodni su i adekvatni i sigurni putni pravci. Turisti ne žele da se truckaju po rupama na putu?

Gluhić: U potpunosti se slažem sa vama Adise. To je dobro pitanje. Mi smo  uradili oniliko koliko su nam dozvoljavala raspoloživa finansijska sredstva u Budžetu. Putna infrastruktura je osnov i temelj razvoja svega, pa tako i turizma. Možete imati svjetske turističke potencijale, ali ako oni nisu povezani dobrom putnom infrastrukturom, sve pada u vodu. Mi smo neki dan na Vladi TK donijeli odluku o rekonstrukciji nove putne trase prema Zlaći. Upoznati ste da su u toku radovi na putu prema Muškoj vodi. Na tome se mora intezivnije raditi i svakako obezbijediti veća sredstva u budžetu. Direkcija, ministarstvo i Vlada TK je proteklom periodu ulagala puno u regionalne, pa čak i lokalne  putne pravce, ali to nije dovoljno. Mi imao puno kilometraže magistralnih cesta u TK koje nisu u našoj ingerenciji.‘Međunarodni aerodrom Tuzla doprinosi razvoju kompletne privrede’

TIP: Velika šansa za dodatni razvoj turizma je i Međunarodni aerodrom Tuzla koji iz godinu u godinu obara rekorde po broju letova i putnika koji prođu kroz aerodrom. Jesmo li to dovoljno iskoristli?

Gluhić: Međunarodni aerodrom Tuzla doprinosi razvoju kompletne privrede kada je u pitanju Tuzlanski kanton. Naravno, u velikoj mjeri doprinosi i razvoju turizma u TK. Svjedoci ste izgradnje putničkog terminala koji će sada biti moderan i po svjetskim standardima. Već za narednu godinu pravimo planove da tu bude i do milion putnika.To je velika frekventnost koju Međunarodni aerodrom Tuzla generira i svakako to doprinosi razvoju Tuzlanskog kantona, a posebno grada Tuzla. Treba napomenuti, da turisti u Tuzlanskom kapntonu se najviše zadržavaju u odnosu na druge kantone u Federaciji BiH. Možemo biti zadovoljni, ali isto tako još puno toga moramo uraditi u narednom periodu.

TIP: Šta će na kraju biti sa kompleksom ‘Muška voda'?

Gluhić: Ja kako sam imenovan na funkciju ministra  ja se borim za komples ‘Muška voda’ jer je to važan brend još iz perioda bivše Jugoslavije. Tamo su eminentne sportske ekipe imale vazdušne pripreme. Skupština povjerilaca je donijela odluku da se ide u sedmu prodaju. Međutim, ja sam predložio Vladi TK da ne idemo više u snižavanje cijene. Zaista, to više nema smisla. Neko želi da to kupi za bescijenje. Mi to nećemo  dozvoliti. Već su se javila četiri kupca, od toga jedan je kontaktirao mene direkto iz Njemačke. Za nekih 40 dana ćemo znati da li imamo ozbiljnog kupca za ‘Mušku vodu’. Ja ne dam da se to proda u bescijenje.  Ako se ništa ne uradi za ovih 40-ak dana ja ću uključiti pravnu struku kako bi ‘Mušku vodu’ preuzela Turistička zajednica TK. Važno je da kompleks pustimo u funkciju i da zaustavimo njegovo  dalje propadanje. Nećemo moći ulagati milionske iznose, ali siguran sam da ćemo godišnje moći uložiti do 300 hiljada KM. Važno je da u saradnji sa lokalnim turističkim zajednicama preuzmemo kompleks i da otvorimo njegove  kapacitete posjetiocima.LTK-INFO.COM