Svježe vijesti:

Konstituisana Skupština u TK; ‘Građanski blok’ neće imati dovoljan broj u Klubu Bošnjaka! Hoće li SDA i PDA opstruirati da SDP sa političkim partnerima formira vlast u TK?


Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona na konstituirajućoj sjednici koja je održana u srijedu u Tuzli položili su zakletvu i prihvatili mandate za naredne četiri godine. Skupštinsku većinu bi trebalo činiti pet stranaka, a idući korak je konstituisanje klubova naroda u Skupštini, koji bi trebao biti obavljen naredne sedmice, kako bi se formiralo i novo rukovodstvo.Međutim, već sada je izvjesno da ‘građanski blok’ (SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH) neće imati dovoljan broj u Klubu Bošnjaka.

Podsjećamo, najveći broj mandata U Skupštini Tuzlanskog kantona  ima (SDP) 10, slijedi SDA sa devet, PDA sa sedam, DF sa tri, dok su po dva poslanička mandata pripala SBB-u, Našoj stranci i Stranci za Bosnu i Hercegovinu.

Alić (PDA): ‘Na stranci koja ima najviše mandata) je obaveza da obezbijedi većinu u svim klubovima’

Prema riječima Senada Alića (PDA) aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine TK, na stranci koja ima najviše mandata (SDP) je obaveza da obezbijedi većinu u svim klubovima.˝Na stranci koja ima najviše mandata je obaveza da obezbijedi većinu u svim klubovima kako bismo došli lakše do izbora rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kantona. Mi smo prvi u Federaciji BiH koji smo održali konstituirajuću sjednicu i očekujem da ćemo dinamiku formiranja vlasti nastaviti ubrzanim tempom,a sve kako bi smo mogli usvojiti budžet TK˝, izjavio je Alić.

Na pitanje da prokomentariše buduću koaliciju stranaka ‘građanskog bloka u Skupštini TK, Alić je odgovorio: ˝Cijelo vrijeme pratimo dešavanja na području Tuzlanskog kantona. Da li je  dovoljan broj poslanika (19) i da li će to biti stabilna skupštinska većina, o tome će voditi računa SDP˝.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK i poslanik u Skupštini TK Bego Gutić, ponovio je raniji stav stranke SDA da je zbog stabilnosti Kantona i prosperiteta potrebno napraviti široku koaliciju, čija bi vertikala trebala biti uspostavljena od državnog prema kantonalnom nivou. ˝Skupštinska većina od 19 poslanika, sama po sebi, nije garancija stabilnosti u Tuzlanskom kantonu koju mi u SDA zagovaramo. Tuzlanskom kantonu potrebna je sigurna koalicija i stabilna vlada i očekujemo da će se brzo početi razgovori na nivou FBiH i države u vezi sa uspostavljanjem koalicija. Međutim, ukoliko se desi da SDA ovdje ostane u opoziciji, bit ćemo konstruktivna opozicija˝, kazao je Gutić.

Gutić (SDA): ‘Ponašat ćemo se prema stavu koji zauzmu zvanični organi stranke’

Upitan da prokomentariše činjenicu da ‘građanski blok’ neće imati dovoljan broj u Klubu Bošnjaka, te da li će SDA pokušati blokirati uspostavu vlasti u TK, Gutić je odogovrio: ˝Bez saradnje tri partije koje su osvojile najveći broj mandata u Skupštini TK neće moći biti izabran predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona. Ukoliko ne dođe do koaliranje dvije, od ove tri političke partije, neće moći biti izabran predsjedavajući. Vidjet ćemo šta će se dogoditi. Stranka SDA zvanično je do sada razgovarala sa Strankom za BiH, a bilo je i neformalnih kontakata i sa drugim partijama, osim sa PDA, s kojima nismo imali ni formalne ni neformalne kontakte. Ponašat ćemo se prema stavu koji zauzmu zvanični organi stranke˝.

 Hadžić ( SDP): ‘Postoji mogućnost da dogovorom PDA i SDA imaju natpolovičnu većinu u Klubu Bošnjaka’

Prema riječima, SDP-ovog poslanika u Skupštini TK  Dževada Hadžića, postoji mogućnost da dogovorom PDA i SDA, imaju natpolovičnu većinu u Klubu Bošnjaka. ˝To je stvar te dvije političke stranke. Predstavnici pet političkih stranaka (SDP, Naša stranka, SBB, DF i Stranka za BiH) potpisali su sporazum o principima građanskog djelovanja u TK i na tome ćemo graditi buduću koaliciju. Ključni zadatak buduće vlade, bez obzira na to kako će biti formirana, kada i ko će biti mandatar skupštinske većine je da se konačno obračuna sa kriminalom i korupcijom˝, istakao je Hadžić.
(TIP/Adis Jašarević)

LTK-INFO.COM