Svježe vijesti:

Formiranje vlasti u TK: SDP sporost pravda objektivnim razlozima, opozicija neće opstruisati


Još nije poznato kada će Tuzlanski kanton dobiti novu vlast. Čeka se nastavak konstituišuće sjednice Kantonalne Skupštine kada bi trebali biti formirani klubovi naroda, izabrano skupštinsko rukovodstvo i delegati u Dom naroda Federalnog parlamenta. Građanski blok, predvođen SDP-om, koji ima skupštinsku većinu, sporost u konstituisanju vlasti opravdava objektivnim razlozima, a iz opozicije poručuju da neće opstruisati konstituisanje vlasti.

35 novih zastupnika u Skupštini TK je preuzelo mandate, zatim su stranke formirale klubove i onda je stalo konstituisanje kantonalne vlasti, koju bi trebalo da formira građanski blok, predvođen SDP-om, koji ima 19 zastupnika.

Govoreći o izboru delegata u Dom naroda, predsjedavajući Skupštine TK-a Senad Alić (PDA), kaže kako još nisu dobili upute kako će se vršiti delegiranje – po popisu iz 1991 ili 2013. godine.”Nepoznavanje tog dijela jednim dijelom nas usporava jer ne znamo kakva će struktura i koji broj delegata biti iz Skuštine TK-a u Domu naroda. S druge strane, u narednom periodu je očekivati da pregovarački timovi stranaka koje čine parlamnetarnu većinu to usaglase i vrlo brzo možemo oečkivati usaglašen program”, ističe za FTV predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a Dževad Hadžić.

Predsjednik Kluba DF-a Mahir Mešalić smatra kako se skupštinsko rukovodstvo može očekivati do kraja godine: “Mi se trenutno ne bavimo kadrovskim rješenjima, mi se bavimo platformom, izradom programa cjelokupnog građanskog bloka”.

Opozicija, koju čine SDA i PDA, neće pokušavati da spriječi u Klubu Bošnjaka, u kojem imaju većinu, izbor skupštinkog rukovodstva.”Mi očekujemo od SDP-a da nam ponudi skupštinsku većinu. Ako SDA ne bude u toj većini, mi smo konstruktivna opozicija. Sve ono što bude za dobrobit građana TK-a ćemo podržati”, kazao je za FTV Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK-a.

I Alić kaže kako njegova PDA neće praviti nijedan problem u procesu formiranja i izbora skupštinskog rukovodstva.”Mi nemamo nikakvih zvaničnih kontakata ni sa PDA,ni sa SDA,niti smo ni sajednom od ovih stranaka razgovarali o ovoj temi”, dodahe Hadžić (SDP).

Ako je suditi prema dosadašnjem tempu razgovora unutar građanskog bloka, malo je vjerovatno da će Vlada biti formirana prije Nove godine. Nacrt budžeta, kažu u građanskom bloku, može predložiti i aktuelna Vlada, koja bi taj dokument trebalo da usaglasi s novom skupštinskom većinom, objavila je FTV.


(TIP)

LTK-INFO.COM