Svježe vijesti:

DA LI ĆE FEDERALNA INSPEKCIJA OSTAVITI GRAĐANE LUKAVCA BEZ VODE


Obzirom da je Federalna inspekcija donijela odluku o potpunoj obustavi rada u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o Lukavac (GIKIL), do otklanjanja nedostataka iz inspekcijskog nalaza te dobijanja nove okolinske dozvole, postavlja se pitanje da li će pored radnika ove kompanije ispaštati i građani Lukavca i okolnih naselja koja su priključena na gradski vodovod? Pored vlastitih potreba za proizvodni sektor, poznato je da GIKIL vrši i isporuku sanitarne vode JP "RAD" Lukavac, koje daljom doradom i prečišćavanjem vrši isporuku vode stanovništvu. 

Kako sve fabrike, te proizvodni pogoni GIKIL-a podliježu inspekcijskom rješenju, tako i fabrika za proizvodnju, prečišćavanje i distribuciju vode "Filter stanica" podliježe ovom istom rješenju. 
Uprava kompanije je donijela odluku o zaustavljanju Fabrika AMK-a i Azotare kako je naloženo rješenjem, te smanjenju proizvodnje na Fabrici Koksara i ostalim pogonima na tehnološki minimum. Obzirom da u okviru tehnološkog minimuma spada samo distribucija vode za proizvodne pogone, iz GIKIL-a na vrijeme pokušavaju upozoriti nadležne kao i stanovništvo da bi zbog izvršenja rješenja moglo doći do potpune obustave isporuke vode gradu.

GIKIL se trenutno nalazi u procesu potrošnje zalihe sirovina za fabrike AMK-a i Azotaru prije zaustavljanja, te smanjenja broja peći koksne baterije na tehnološki minimum, što je prvi korak prije potpunog gašenja. Vrlo brzo, a po svemu sudeći do polovine decembra bi moglo doći do prestanka isporuke vode JP "RAD" Lukavac, kako bi se ispoštovala odluka po rješenju nadležne federalne inspekcije.

Načelnik Lukavca dr. Edin Delić smatra kako je ovakva odluka nedopustiva, te traži od nadležnih da se izvršenje rješenja o obustavi rada u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o Lukavac (GIKIL), prolongira na dodatnih 6. mjeseci, kako bi se dala prilika ovoj kompaniji da ispuni uslove određene nalazom Federalne inspekcije i uslove za dobijanje okolinske dozvole. Takođe bi to vrijeme bilo neophodno za iznalaženje rješenja za snadbijevanje Lukavca vodom iz drugih alternativnih izvora, ali i za okončanje sutskih procesa oko udjela vlasništva u ovoj kompaniji.

Delić napominje i to kako bi se distribucija vode sa GIKIL-ove Filter stanice mogla neovisno vršiti gradu, ali bi to bilo u suprotnosti sa inspekcijskim rješenjem i povlačilo bi dodatne sankcije.

Da li će 1 000 radnih mjesta direktno i kako se procjenjuje 6.000-9.000 indirektno biti ugroženo ako nadležni ne izvrše odgodu izvršenja rješenja, te da li će građani Lukavca ostati bez snadbijevanja vodom, ostaje da se vidi? Sve je u rukama Federalne inspekcije koja može donijeti takvu odluku, nadležnog suda ili resornog ministarstva i Vlade Federacije koji mogu izdati novu okolinsku dozvolu ovoj kompaniji.

Podsjećamo, u GIKIL-u se užurbano radi na sanaciji i otklanjanju nedostataka koje je naložila Federalna inspekcija, te je u toku inplementacija brojnih projekata, kako bi ova kompanija smanjila negativan uticaj na okoliš te na taj način stvorila uslove za dobijanje okolinske dozvole, koja bi omogućila nesmetan nastavak rada vrlo značajnog ekonomskog resursa naše općine, kantona i države.

O svemu više pogledajte u prilogu Federalne televizije:LTK-INFO.COM