Svježe vijesti:

UĆI U VLAST I RADITI ZA GRAĐANE ILI POŠTOVATI PRINCIPE I IZGUBITTI NOVE ČETRI GODINE


Nekako se poslednjih dana, sama po sebi u strankama "Ljevice" nameće tema "S kim ući u vlast" i "Da li ući u vlast sa određenim strankama".

Najizraženija tema ove vrste jeste u SDP-u Tuzlanskog kantona kao i SDP Lukavac koji je SDP-u TK donio šestinu ukupnog broja osvojenih glasova u kantonu.

Kao prvo "podvučeno žutim"gospoda Željko Komšić i Nermin Nikšić, hitno moraju sjesti za sto, kako bi prije svega riješili predizborne razmirice i kako bi kao dvije najjače građanske ljevičarske opcije usaglasili stavove zajedničkog djelovanja na svim razinama, potiskujući njihove lične frustracije, bit ću slobodan reći "KO JE GLAVNI BABA U OVOJ PRIČI". Narod vas je podržao, kao što vas je 2014 kaznio. Narod je BABA.

Osvrnimo se na 2016. godinu i na izbor načelnika Edina Delića u izvršnu vlast općine Lukavac. 

Kao načelnik kome su bila, premda sa zakašnjenjem od tri mjeseca, dostupna bužetska sredstva, za kratko vrijeme je pokazao građanima općine Lukavac da će raditi u njihovom interesu, ali i mjenjati načine rada općinskih struktura kako bi radile u interesu naroda. 

Referendumskim rezultatom od oko 87 % građani su pokazali da su prepoznali kako se tok stvari kreće naprijed, te za zlo nisu uzeli činjenicu kako je Edin Delić postao članom, a zatim i predsjednikom OO SDP Lukavac. Ovo pominjem kao činjenicu kako su građani svih političkih opredjeljenja prepoznali boljitak i dali svoju podršku Deliću.

ŠTA da nije izabran u izvršnu vlast, odnosno za načelnika 2016 -te. Da li bi bio u mogućnosti pokazati želju da radi za građane, i KLJUČNO PITANJE da li bi SDP Lukavac doživio preporod u odnosu na 2014. godinu kada je osvojio svega 1 800 glasova, i rast  od oko 450 %  na izborima 2018-te, osvojivši cca. 8 000 glasova.

U Tuzlanskom kantonu SDP je na prvom mjestu. Međuim to ne garantuje i uspostavu vlasti. Vrlo je izvjesno da u slučaju prevelikog zatezanja i odbijanja određenih političkih subjekata, vlast bude formirana bez SDP-a. Trebamo li po svaku cijenu zbog principa dozvoliti da i naredne 4 godine drugi zapošljaju svoj kadar, a da kadar SDP-a ispašta. Da li će to izazvati ponovan osip članstva u stranke na vlasti ili smatrate da će to doprinijeti boljim rezultatima na tamo nekim narednim izborima. 

Ulazak u vlast, kao vodećoj partiji donosi, vrlo izvjesno mjesto Premijera TK, važna ministarstva, direktorske pozicije i dostupna budžetska sredstva i sve postojeće resurse. Uticaj na sudstvo i tužilaštvo, da konačno počne provoditi zakon dosljedno. Ovo navodim kao činjenice koje će sasvim sigurno u mnogome pomoći načelniku Edinu Deliću i općini Lukavac da provede brojne projekte za koje su potrebna i odobrenja i sredstva viših razina vlasti. Pa reći ću i ovo otvoreno, i ako bi se poštovala  konkursna procedura kod zapošljavanja SDP-ov kadar ne mora imati prednost, ali bar neće biti ignorisan kao do sada. Razloga i primjera je bezbroj i moglo bi se satima nabrajati. Izdvojit ću jedao predizborno obećanje, ono kog se najviše plaše i zbog koga su spremni na sve dogovore kako bi ostali i opstali na vlasti "HAPSIT ĆEMO".

Sa druge strane, ne smijemo dozvoliti da u vlast pošaljemo ljude koji će pokleknuti i zbog nekih ličnih interesa dozvoliti da u Tuzlanskom kantonu, glavnu riječ vode drugi. Upravo ovo je uništilo SDP 2014. godine. 

Ako SDP ne uđe u vlast, zbog određenih principa, bojim se kako će nam ruke biti vezane u narednom periodu i kao sam načelnik Delić, bez podrške viših instanci vlasti koristeći se samo budžetom općine Lukavac, neće učiniti dovoljno. Neće preporoditi općinu Lukavac i to po defaultu neće donijeti novi rast lukavačkog SDP-a. Naša velika lukavačka pobjeda postat će PIROVA. 

P.S.
Trebam li uopće napominjati, kako su u vrijeme predizborne kampanje sve oči bile uprte u Lukavac. Od samog Predsjedništva stranke, Kantonalnog odbora i drugih. Lukavac će zasigurno imati posebno mjesto u budućoj vlasti. I zbog naše velike borbe kao i zbog velike POBJEDE. 

Jako je važno da donesemo mudru odluku.

Admir Memić

LTK-INFO.COM