Svježe vijesti:

Svakoj šestoj osobi na svijetu prijeti moždani udar


Iako može zadesiti svakog čovjeka, moždani udar ipak je češći kod onih koji konzumiraju različite droge, alkohol, cigarete ili neke druge supstance. Pored toga što je važno da sami sebi prevencijom olakšamo i produžimo život, češće je važnije da se pravovremeno reaguje, ako se moždani udar već desi. Upravo s ciljem edukacije stanovništva u Tuzlanskom kantonu, ponovo su danima unazad implementirane različite edukativne ulične aktivnosti, na kojima su studenti medicine i ljekari zajedno savjetovali prolaznike. Međutim, danas, javnosti je prezentovano kako se po ovom pitanju itekako mnogo radi, ali da su brojke koje moždani udar ostavlja za sobom, i dalje alarmantne.

Važno je edukovati stanovništvo, prepoznati simptome i brzo reagovati pri spoznaji prvih znakova moždanog udara – upravo zbog toga, i ovog 29. oktobra, petu godinu zaredom, Klinika za neurologiju UKC-a Tuzla upriličila je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara. Iz godine u godinu zdravstvena slika čovječanstva, a samim tim i stanovništva Tuzlanskog kantona sve je kritičnija i to naročito ako se posmatra kroz ovu prizmu.

“Bez obzira o kojem tipu moždanog udara se radi, jedna trećina pacijenata u prvih nekoliko mjeseci umire, jedna trećina ima izraženu ili umjerenu onesposobljenost, a jedna trećina se osposobi do potpune neovisnosti ili se vrati na stanje kakvo je bilo prije moždanog udara.” – kaže prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla.

Moždani udar vodeći je uzrok onesposobljenosti u odrasloj dobi na američkom kontinentu, dok se pak na evropskom i to u dijelu gdje se nalazi i Bosna i Hercegovina smatra trećim uzrokom smrtnosti. Međutim, iako su interne analize itekako zabrinjavajuće, na državnom, baš kao ni na entitetskom nivou ne postoje zvanične specifikacije o brojevima oboljelih, izliječenih i smrtno stradalih.

“Praktično svake šeste sekunde neko u svijetu dobije moždani udar i analize govore da će svaka šesta osoba na svijetu tokom svog života dobiti moždani udar.” – ističe prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla.

A on vreba svakog čovjeka. Stručnjaci kažu, čak i kad se najmanje nadamo.

“Kad pacijenit imaju osjećaj da su potpuno zdravi onda se desi moždani udar i to je jedna potpuna katastrofa za svakog čovjeka, ali ne samo njega nego i za njegovu okolinu.” – rekla je prof.dr. Mirjana Vidović, šefica Odjeljenja za cerebrovaskularna oboljenja UKC-a Tuzla.

Zbog sve učestalijih slučajeva obolijevanja od moždanog udara, aktivnosti s akcentom na preventivna djelovanja, proveli su studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Razgovor studenata i ljekara sa stanovništvom, kažu organizatori, godinama unazad već doprinosi da ljudi, itekako svjesniji, dolaze u zdravstvene ustanove.

“Naš rad je generalno timski rad i čuli smo ranije da je pacijent samo jedna komponenta u lancu našeg rada i svi imamo kao studenti, ljekari, medicinske sestrem, svoje odgovornosti i svoje obaveze kada je u pitanju ovo oboljenje.” – ističe Adnan Mujanović, iz Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta „Medicus“ Tuzla.

Samo na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla od 1.600 pacijenata na godišnjem nivou, više od 1.000 njih bude sa dijagnostikovanim moždanim udarom. Od tog broja manje od 30 posto slučajeva završi smrtnim ishodom. Međutim, iako su brojke i dalje zabrinjavajuće, stanje je i više nego zadovoljavajuće zato što su, upravo po segmentu smrtnosti, tuzlanski ljekari uspostavili zlatnu sredinu, a sve zahvaljujući još posvećenijem radu stručnjaka sa pacijentima kroz oformljenu Jedinicu za liječenje moždanog udara.

Izvor/foto:RTV Slon

LTK-INFO.COM