Svježe vijesti:

Sigurnost djece u saobraćaju na prvom je mjestu

Upravo zato što je u blizini najprometnije raskrsnice u gradu, najveći izazov za osnovce tuzlanske osnovne škole Brčanska Malta nije savladati školsko gradivo, već sigurno i bezbjedno stići do škole, posebno najmlađima, koji već na prvim školskim časovima uče kako se sigurno kretati ulicom.

”Prilikom izlaska djece na raskrsnicu problem parkiranja automobila na samom ulasku u školu, onda imamo taj problem sa parkiranjem automobila na trotoarima, kao i nepoštivanje saobraćajnih propisa od svih učesnika,” rekao je Mirsudin Pačariz, direktor O.Š. Brčanska Malta.

Upravo iz ovih razloga u Osnovnoj školi Brčanska Malta danas je održano predavanje o ponašanju u saobraćaju za najmlađe učesnike, a sve kako bi im se obezbijedila što veća sigurnost.

”Ovo je projekat koji se zove „stop đak na putu“ u prganizaciji Udruženja „Nova ženska inicijativa“ a pod pokroviteljstvom ministarstva trgovine, turzma i saobraćaja, kroz koju smo željeli da naši učenici steknu malo više kulture o saobraćaju, prelaskom raskrsnice sa i bez semafora koje su obje u blizini naše škole,” objasnila je Elisa Šadić, učiteljica OŠ Brčanska Malta.


U prvih osam mjeseci ove godine u Tuzlanskom kantonu zabilježeno je nešto više od 2000 saobraćajnih nesreća, u kojima je smrtno stradalo 18 osoba. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da iako se radi o velikom broju stradalih, ohrabrujući podatak je da je taj broj smanjen u odnosu na predhodnu godinu.

”Evo septembar je iza nas i mi smo pojačali svoje aktivnosti u septembrou i zbog početka školske godine i hvala Bogu nismo imali ni jednu saobraćajnu nesreću u kojoj su djeca nastradala i nismo imali smrtno stradalih posljedica,” rekao je dr.sci. Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Jednako kako je današnjim edukativnim radionicama važnost savjesnog učešća u saobraćaju istaknuta djeci, ipak nešto važnije je da oni stariji, a koji su i vozači i pješaci, i prije njih i prije nesreće povedu računa o svojim ulogama na saobraćajnicama.LTK-INFO.COM