Svježe vijesti:

POZIVAMO VAS NA KONCERT SLOVENSKIH ZBOROVA


Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla je domaćin Regionalnog susreta slovenskih zborova, te organizuje koncert Slovenskih zborova u subotu 13. oktobra u Koncertnoj dvorani BKC-a Tuzla sa početkom od 19 sati. Na koncertu će, uz domaći ženski zbor „Slovenčice“, nastupiti slovenski zborovi iz Novoga Sada, Sarajeva, Umaga, Banja Luke i Ljubljane. 

Pokrovitelji ovogodišnjeg koncerta Slovenskih zborova u Tuzli su Urad Vlade Republike Slovenije za slovence v zamjestvu in po svetu, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Bosanski kulturni centar Tuzla i Grad Tuzla. 

Ulaz slobodan!

Mješoviti pjevački zbor „KREDARICA“ iz  Novoga Sada osnovan je 2000. godine sa željom da pomogne očuvanju nacionalnog identiteta Slovenaca i njihovih potomaka koji danas žive u Vojvodini, kao i da domaću publiku upozna sa slovenačkom kulturnom baštinom i bogatom tradicijom horskog pjevanja. Zbor izvodi svjetovnu i duhovnu muziku slovenačkih, srpskih i svjetskih autora, a s posebnom pažnjom njeguje slovenačke narodne pjesme u obradi savremenih slovenačkih kompozitora. Pod dirigentskim vođstvom Dunje Huzjan zbor je u svoj repertoar unio i nove zvuke slovenačke zabavne muzike u obradi za mješoviti zbor.

Iz Sarajeva dolaze mješoviti pjevački zbor „CAMERATA SLOVENICA“ . U prošlom ratu počeo je djelovati Mješoviti pjevački zbor Camerata Slovenica u okviru Slovenačkog društva Ivan Cankar u Sarajevu, koje čuva slovenačku muzičku tradiciju i predstavlja društvo na umjetnički način. Od tada do danas zbor je pod vodstvom različitih dirigenata (od 2000 godine Munir Mešanović, slijedili su Dario Vučić, Melita Čičić,Katarina Kikić, onda ponovo Melita Čičić, Emir Mejremić, Fuad Šetić) imao brojne nastupe povodom slovenačkih kulturnih praznika, na Cankarevim danima, na BH televiziji, na susretu horova u Banja Luci, Tuzli, Sarajevu, festivalu Baščaršijske noći, nastupe u Bosni i Hercegovini, u Sloveniji, kod zemljaka u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Italiji. Ređali su se nastupi na Taboru slovenačkih pjevačkih zborova u Šentvidu kod Stične.

Slovenačko kulturno društvo „Ajda“ iz Umaga je najmlađe slovenačko društvo u Hrvatskoj. Osnovano je 12. maja 2011. godine i veoma brzo je zauzelo svoje mjesto v kulturnom životu, ne samo grada Umaga i okoline, nego i šire. Najpoznatiji dio društva je ŽePZ „Ajda“ koje djeluje već šest godina. Zbor ima dvadeset članica, a vodi ih dirigentica Vesna Car. Pjevaju isključivo slovenačke narodne pjesme, koje su pjevale i njihove majke, bake, prabake, kako te prelijepe pjesme ne bi pale u zaborav.
Ove godine se navršilo dvadeset godina djelovanja Društva Slovenaca “TRIGLAV” u Banja Luci. Od samog početka u Društvu je pjevala mala grupa pjevača koja je iz godine u godinu postajala sve veća. Danas je to miješani pjevački zbor “Davorin Jenko” koji ima trideset članova. Kroz godine mijenjali su se dirigenti. Od 2006. godine MePZ deset godina vodio je dirigent prof. Aleksandar Jeremić, a danas je vođa zbora mag. Vanja Topić.

Učiteljski pjevački zbor Slovenije “Emil Adamič” djeluje na slovenačkom prostoru od 1925. godine i svo vrijeme je vjeran osnovnoj ideji osnivača Srečka Kumera i Emila Adamiča. Ta ideja je: biti među boljim slovenačkim pjevačkim zborovima koji će svoje članstvo birati prije svega iz učiteljskih redova, a istovremeno, da se njegovi članovi izvođenjem zborovske literature svih vrsta i težine, ujedno i obrazuju za rad sa pjevačkim zborovima u sredinama iz koje dolaze. Za period svog djelovanja zbor je odgojio niz zborovođa, učitelja, koji su svoje znanje stečeno uspješno prenosili i još uvijek prenose među mlade i starije pjevače u svojoj sredini. Zbor su vodili mnogi ugledni slovenački dirigenti koji su mu bez sumnje dali kvalitet. Pripremu zbora za ovogodišnje jesenje nastupe preuzeo je dirigent Janez Klobčar.