Svježe vijesti:

OVE NEDJELJE NE ZABORAVITE POMJERITI KAZALJKE NA SATU


Evropljani će ove nedjelje još jednom pomaknuti sat unazad. Ove nedjelje ćemo spavati sat duže i ujutro imati više dnevnog svjetla idućih nekoliko mjeseci. Međutim, kazaljke unatrag pomičemo možda posljednji put.

Naime, sve je veći pritisak da se ukine ritual pomicanja kazaljki dvaput godišnje. Ali na pomolu je haos s obzirom da na to da svaka od 28 članica Unije ima svoj pristup problemu.

Ispitivanje provedeno širom Evropske unije pokazalo je da milioni ispitanika žele ukinuti pomicanje satova te da je većina za zadržavanje tzv. ljetnog vremena kao trajnog.

Prelaskom na zimsko računanje vremena, u našoj zemlji će doći do promjene u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova (perioda tzv. jeftinije i skuplje električne energije), za kupce koje električnom energijom snabdijeva JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo.

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, manji dnevni tarifni stavovi primjenjivat će se radnim danima i subotom u periodima od 13 do 16 i od 22 do 7 sati, a nedjeljom cijeli dan.

– Za ostale kategorije kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo (kupci koji električnu energiju preuzimaju na 110 kV naponu, kupci koji električnu energiju preuzimaju na 35 i 10 (20) kV naponu, te ostala potrošnja na 0,4 kV naponu) utrošena električna energija obračunavat će se prema manjoj tarifi (MT) radnim danima u periodu od 22 do 7 sati, a subotom i nedjeljom cijeli dan, saopćila je Služba za komunikacije EPBiH.

(TIP/Oslobođenje)

LTK-INFO.COM