Adem M

Adem-Mahovki

Svježe vijesti:

Novoizabrani poslanik u Skupštini TK Selim Bešlagić u intervjuu za TIP: ‘ Velika šansa da po prvi put u Tuzlanskom kantonu vlast formiraju građansko orjentisane partije po principu stručnosti, kompetentnosti i odgovornosti’


Novoizabrani poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Selim Bešlagić  (Naša stranka), u intervjuu za TIP, između ostalog,  govorio je o mogućnostima  uspostavljanja vlasti u Tuzlanskom kantonu. Kako je istakao za TIP, osnovni uslov od koga Naša stranka neće odustati, ukoliko bude dio vlasti građansko orjentisanih stranaka u TK, je da se radi po principu stručnosti, kompetentnosti i odgovornosti, a sve na osnovu javnih konkursa.

TIP: Jeste li zadovoljni rezultatima koje je Naša stranka postigla na izborima u Tuzlanskom kantonu?

Bešlagić: Mislim da smo postigli vrlo dobar rezultat. Osim dva mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona imamo predstavnike u Federalnom i državnom parlamentu. S obzirom na skromne resurse koje smo imali na raspolaganju mislim da smo napravili odličan rezultat.

TIP: Koliko je realno da u Tuzlanskom kantonu po prvi put vlast formiraju građanski orjentisane stranake?

Bešlagić: Ovo je velika šansa da  po prvi put u Tuzlanskom kantonu vlast formiraju građansko orjentisane partije, od centra pa do lijevog spektra (SDP 10 mandata, DF3, Naša stramka  2, Stranka za BiH 2, SBB 2). To bi mogla da bude stabilna većina u Skupštini TK i Vlada TK koja bi mogla da stvori na bazi zajedničkog programa novo viđenje Tuzlanskog kantona.

TIP: Lakše je to reći nego uraditi?

Bešlagić: Ukoliko se ima volje i ako svi imaju iskrene namjere onda je to jednostavno uraditi. To je većina od 19 zastupnika u Skupštini TK. Pitam ja vas, koja bi to koalicija mogla da bude bolja?

TIP: Znaju to bolje oni koji se u politici vode interesom, a boljitkom za građane.

Bešlagić: Slažem se….SDP i SDA zajedno imaju 19 mandata. Ali mislim da bi to za SDP bio prevelik rizik da ide u jednu takvu koaliciju. Po meni je ta solucija gotovo nemoguća.

TIP: Zašto? Već viđeno… Pa kod nas je sve moguće?

Bešlagić: U pravu si…

TIP: Je li moguća kolicija SDP-a, PDA i SBB-a?  

Bešlagić: SDA i PDA su za mene isto. Ukoliko SDP odluči da koalira sa bilo kojom od ove dvije stranke preuzet će ogroman rizik i snosit će političke posljedice. U to sam siguran. Ja u ovom trenutku to ne želim komentarisati. To je stvar  SDP-a. Imate unutar SDP-a raskol po tom pitanju. Oni to moraju rašćistiti unutar partije. Naša stranka je jasna po tom pitanju. Mi smo jasno kazali da nećemo u koaliciju sa nacionalnim strankama. Mislim da i kod drugih stranaka ( SDP, DF, Stranka za BiH i SBB) postoji želja da se u Tuzlanskom kantonu formira građanski blok. SDP je realtivni pobjednik izbora u TK i on je zakazao razgovore za petak sa Našom strakom i DF-om. Vidjet ćemo…

TIP: Šta će biti uslov Naše stranke tokom razgovora/pregovora sa SDP-om?

Bešlagić: Mi ćemo iznijeti svoje principe i stavove. Prije svega da li će ići sa SDA ili PDA. Druga stvar, naš osnovni stav od koga nećemo odustati je da se radi po principu stručnosti, kompetentnosti, odgovornosti, a sve na osnovu javnih konkursa. Ukoliko iz SDP-a prihvate te principe, onda će uslijediti razgovori i sa ovim drugim strankama koje bi mogle činiti građanski blok. Onda bi se trebalo ući u pregovore oko programa i da na sto stavimo prioritete našeg rada. Tu prije svega mislim na depolitizaciju institucija Tuzlanskog kantona, obavezan konkurs za sva radna mjesta, kao što je UKC Tuzla itd.. Tu mislim na vraćanje autonomije Univerzitetu u Tuzli, postavljenje upravnih odbora i direktora na osnovu stručnosti, a ne političke podobnosti itd. Nakon prvih razgovora između partija imat ćemo jasniju sliku ko je za to, a ko nije.

TIP: Da li je zaista u toj mjeri važno uspostavljanje vlasti po vertikali ili je to samo političko spinovanje? Ukoliko bi građanske stranke uspostavile vlast u TK, a nacionalne stranke na višim nivoima vlasti, da li bi tu bilo političkog revanšizma u vidu kočenja projekata, investicija u Tuzlanskom kantonu?

 Bešlagić: Bez razlike da li ćemo biti u vlasti ili u opoziciji, ja ću predložiti, da se obavi razgovor sa svim poslanicima sa područja Tuzlanskog kantona. Da se na tapet stave npr. dva bitna projekta za Tuzlanski kanton i da svi zajedno radimo na njihovoj realizaciji. Prvi je raspodjela PDV-a. Postavlja se pitanje zašto su u ranijem sazivu poslanici iz TK odustali od insistiranja da se zakon o raspodjeli PDV-a stavi na raspravu?

 TIP: Možda zato što je nekim poslanicima kada pređu Karaulu važnije mišljenje centrale stranke u Sarajevu, nego građani i sredina iz koje dolaze.

 Bešlagić: Eh to je druga stvar…U pravu si…Prema tome, ja sam spreman da ako se dogovrimo, a naši poslanici u Federalnom parlamentu budu se povukli, da ih javno prozivamo imenom i prezimenom ovdje u Tuzlanskom kantonu. Bez obzira iz koje stranke su,  treba ih javno prozvatii i kazati građanima da znaju koga su izabrali i da to ne urade nikada više. Oni nisu poslanici centrala svojih stranaka nego Tuzlanskog kantona. Dakle, prvi zadatak je PDV, a drugi početak izgradnje brze ceste ili autoputa Tuzla-Brčko-Orašje. To su samo dva projekta koja bi opdmah mogli da zagovaramo, a ne odnose se samo na one koji su u vlasti, nego na sve koji žive ovdje.

buy synthroid without script.  TIP: Ukoliko se ne postigne politički dogovor, je li uopšte moguće da Tuzlanski kanton dobije ‘manjinsku vladu'?   

Bešlagić: U normalnim i uređenim državama i sredinama to je moguće. Međutim, kod nas ‘manjinska vlada’, ‘vlada eksperata’ je neodrživa. Održala bi se do prve sjednice gdje bi neko kupio ‘poslanika preletača’ i pravio novu vladu. Ali, ja ne bježim od toga da u koaliciji građanskog bloka napravimo ekspertnu vladu. Mi u Našoj stranci ćemo tražiti da svaki ministar priloži svoj CV. Da vidmo da li je radio u firmi koja je bila uspješna ili u firmi koju je upropastio.Da vidimo njegove rezultate od ranije. Da li je kompetentan da odbavlja posao ministra. Sve funkcije moraju biti popunjavane javnim konkursom. Da mladim, obrazovanim i uspješnim ljudima damo šansu i priliku, a ne da odlaze iz zemlje. Ako mladi kažu sve je najmješteno, njima ne preostaje ništa drugo nego da idu iz zemlje. Ali, ako ustrojimo sve da bude transparetno i javno, na osnovu konkursa, gdje će najbolji dobiti posao, onda im dajemo nadu da ostanu u svojoj državi.

Izvor/foto:TIP.ba

LTK-INFO.COM