Svježe vijesti:

KAKO FORMIRATI VLAST U TK? OVO SU MOGUĆE OPCIJE.


Ko će s kim u vlast u Tuzlanskom kantonu. 

Od SDP-a kao pobjednika izbora u TK se očekuje da pokrene pregovore oko formiranja vlasti. Šta je bolje a šta ne, pitanje je?

Najglasnije su naznake pregovora sa DF-om 3 i Našom strankom 2, i što je realnost obzirom na lijevu orjentaciju i već postignute dogovore u Sarajevskom kantonu. Ali fali!

Ko fali? Pominje se SBB 2 i Stranka za BiH. Prema predizbornim stavovima, ima naznaka kako je SBB dužnik PDA, obzirom da je PDA podržala Fahrudina Radončića za člana Predsjedništva. Ako i pristanu, postavlja se pitanje koliko su pouzdani i stabilni u tjesnoj većini. A kolko će tek "naplatit" lojalnost.

Stranka za BiH, uh!!! Vječno u vlasti za dobar dio kolača, nije im mnogo važno lijevi ili desni. Mada su nekako vazda s desnima. 

Osvrnimo se na situaciju u lukavačkom OV, gdje je upravo ova politička opcija činila prevagu. Pa su za većinu uz načelnika tražili, ihahhaj. I opet prevagnuli desno. Koliko su po vama pouzdani kao koalicioni partneri? 

I kada sumiramo, dok nahranimo četvera izuzetno gladna usta, SDP-u ne osta ništa. Pa šta će mu i vlast onda.

Posmatrajmo Općinsko Vijeće Lukavac. Šta bi se dogodilo ako bi na kantonu ušli sa SDA. E ovo mi je već izazvalo nekakav osmijeh na licu. Nedokučivo mi je da prolaze dobri načelnikovi projekti, ono lagano i da sjednice od 20 tačaka traju svega sat vremena. Pa šta ćemo onda gledat?

Šalu na stranu. Vjerujem da je SDA spremna, u ovom odnosu snaga, kada ih se po svaku cijenu želi obići, pristati na sve. I mjesto premijera, važna ministarstva, kojekakve funkcije. E tu ima SDP-a.

Slična je situacija i sa PDA. I oni bi ponudili dosta, ali s njima je 17. Opet malo fali, ako bi DF i Naša stranka odbili takvu vrstu koalicije. Ono o SBB-u, sada se potpuno mijenja. Postao bi stabilan koalicioni partner. 

Vratimo se malo na Lukavac. PDA je dala podršku načelniku na referendumu i u vijeću, dok su Stranka za BiH, pa poslednjih dana i SBB bili protivnici. Hmmmm, zanimljivo.

Na ovo će mnogi, u SDP-u reći, budimo opozicija. 

Valja. Ali je izvjesno da bi u tom slučaju, u svakoj drugoj većini Premijer kantona ponovo bio Bego Gutić. Auuuuu. U tom slučaju, obzirom na okolnosti, načelnik Delić može odmah zamrznuti mandat i čekati nove izbore kod kuće. Bojim se kako bi Lukavac bio mrtav grad u narednom periodu. A lukavački SDP bi mogao naseliti jedno fino mjestašce oko Minhena.

Ako nisam nešto preskočio, mislim da su to sve opcije. Pa BIRAJ narode. Evo referendum prije referenduma. Iskreno, ja ne vidim šta bi izabrao.

A možda Vlada sa 31 rukom. A SDP Premijer?

Uz set od 5-6 zakona koje moraju usvojit prije formiranja većine. Set koji bi dao više ovlasti SDP-u da pravi izmjene loših zakona, i gdje je SDP vodeća stranka/partija. Sasvim je sve jedno s kime je.

Kažu da je mudro ćutati. Ali istina kakvu vidim je ovakva. Pa et', ćutat ću mudro.

Oprostite na malo sarkazma, vaš
Admir Memić 

LTK-INFO.COM