Svježe vijesti:

EDIN DELIĆ - Na pomolu rješenje problema obustave javnog prijevoza u Lukavcu


Poštovani građani,

Proteklih dana smo intenzivno radili na traženju rješenja za organizaciju prijevoza. Nimalo nije jednostavno otpočeti bilo koju novu liniju, a posebno "vratiti u život" 15 linija na kojim je došlo do obustave saobraćaja.
Dobili smo od nekoliko zainteresiranih ponuđača iskazan interes da uđu u posao organizacije prijevoza bez subvencija prijevoznicima. 
Trenutno radimo na operativnom usaglašavanju i stvaranju zakonskih pretpostavki za uvođenje novog prijevoznika. Znamo da će ovo izazvati reakcije i pokušaje veoma moćnog "koncerna" koji nas je doveo u ovu situaciju, te moramo vrlo pažljivo sve voditi po zakonu.
Tačno je da je po zakonu Općina odgovorna da organizuje javni prijevoz, ali je takođe tačno da su Zakonom o drumskom saobraćaju u velikoj mjeri "svezane ruke" lokalnoj upravi zbog niza odredbi koje štite neodgovorne prijevoznike. Ovaj Zakon ne donose načelnici ni lokalne uprave, već vlast u Federaciji BiH, iz čega se vidi u kojoj mjeri se vodi računa o prijevoznicima i ne vodi nimalo računa o građanima. Nepostojanje "otkaznog roka" i veliki prostor za samovolju prijevoznika u oblasti od vitalnog društvenog interesa omogućili su scenario kakav imamo danas. 
Već u ponedjeljak očekujemo da imamo spremna dokumenta, a ubrzo će biti zakazana i sjednica Općinskog vijeća na ovu temu.
Molim za razumijevanje jer u ovom trenutku ne mogu tačno kazati dan od kada će krenuti autobuski saobraćaj, ali postoji mogućnost da to bude već sredinom ili krajem naredne sedmice. Ako se nešto "iskomplikuje" u ovom procesu bit ćete blagovremeno obaviješteni. Dobra je vijest da ima zainteresiranih kompanija da se uključe u rješavanje ovog problema.

Raduje me da su svi faktori u Općini i Općinskom vijeću uključeni u ovaj proces pokazali visok stepen odgovornosti. U narednom periodu uzdržat ću se od polemike sa prijevoznicima i drugim subjektima na ovu temu. Ubuduće govorimo o rješavanju problema.

Edin Delić, načelnik općine Lukavac

LTK-INFO.COM