Svježe vijesti:

Vlada TK i Sisecam Soda Lukavac partneri u rješavanju poteškoća


Rješavanje problema taložnica, popularnog Bijelog mora kod Lukavca, kroz projekat rekultivacije rudničkog zemljišta, bila su tema današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i kompanije Soda Sisecam, a kojem je prisustvovao i direktor Rudnika „Kreka" Tuzla.

Soda Sisecam 01 13 09 2018Kako je danas prezentirao pomoćnik predsjednika hemijske grupacije Şişecam Hidayet Ozdemir „Soda radi na realizaciji projekta prelaska na novi sistem upravljanja otpadom. Radi se o održivom projektu u skladu sa svim ekološkim standardima, a čija će realizacija rezultirati zatvaranjem taložnica „Bijelo more". Sve to uslov je za planirane nove investicije i povećanje proizvodnje u fabrici sode u Lukavcu".
Ipak u toku priprema za realizaciju ovog projekta kompanija Soda Sisecam je naišla na određene probleme u vezi sa imovinsko – pravnim odnosima.
Premijer Suljkanović je danas imenovao predstavnike Vlade i drugih ključnih institucija, da već sutra upriliče sastanak sa drugim akterima ove problematike, te da u što skorije vrijeme pronađu najbrže, zakonski utemeljeno i za sve strane prihvatljivo rješenje.
„Mi smo svjesni šta Soda Sisecam znači u privrednom životu Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini, te upravo zbog toga ćemo sve naše kapacitete staviti na raspolaganje da pomognemo u prevazilaženju poteškoća s kojima se ovo privredno društvo susreće u svom radu. Tim više što će realizacija ovih projekata doprinijeti podizanju rada Sode na jedan viši nivo ekološke prihvatljivosti" zaključio je danas premijer Suljkanović.LTK-INFO.COM