Svježe vijesti:

TIP intervju/ Profesor Sabid Zekan (SDP): ‘Treba se obračunati sa naftnim, farmaceutskim i kladioničarskim lobijem koji najviše gutaju sirotinjskog novca’


Poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona i kandidat SDP-a na predstojećim izborima za Parlament Federacije BiH profesor Sabid Zekan u intervjuu za TIP, između ostalog, govorio je o društvu u kome živimo, obrazovanju, ‘stihijskoh politici’, radničkim pravima…

 TIP: Živimo u najsiromašnijoj zemlji Evrope. Vaš komentar?

 Zekan: Država upravlja društvom, a društvo se mora projektovati. Društvo se mora prilagođavati budućnosti a ne istoriji. Od raspada Jugoslavije do danas, niko u Bosni i Hercegovini nije ozbiljno radio na kreiranju društvenih odnosa. Sve je teklo stihijski, rekao bih djetinjasto, bez stručnosti i znanja, bez duboko studioznih analiza. Sa jedne strane lobisti su sa malo novca kupili javni sektor i političare i napravili djelimičnu liberalizaciju društva kao npr, tržište lijekova i nafte, privatno obrazovanje i zdravstvo, kladionice, a sa druge strane političke stranke su za sirotinju zadržale djelimično socijalno društvo kao npr. državno zdravstvo, obrazovanje, penzioni sistem. Naše društvo su vodili slabo obrazovani ljudi. Rezultat tih odnosa je da neko jede meso, a drugi kupus, neko ljetuje na kruzerima i Antaliji, a drugi ne mogu dobiti slobodnu nedjelju za odmor. Neko vozi najskuplji auto, a drugi nemaju za cipele. Navešću najgori primjer, da ovjera jednog prosječnog ugovora kod notara košta jedne prosječne radničke plate.

‘Imati diplomu i biti obrazovan su dva različita pojma’

 TIP: Šta znači da su društvo vodili slabo obrazovani ljudi, kad je većina političara završilo visoke škole?

 Zekan: Kod nas u Bosni i Hercegovini, imati diplomu i biti obrazovan su dva različita pojma. Danas imamo šarenilo u visokom obrazovanju. U srednješkolskom obrazovanju kao primjer ću navesti veoma uticajan Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega, a osnovno obrazovanje je najvažnije, ali su nam improvizacije donijele više štete nego koristi. Stihijska politika je imala jedan cilj, a to je da postavi svoje direktore u školama, da uposli svoje nastavnike kao stranačke poslušnike, a u visokom obrazovanju usput da se magistrira i doktorira, pa nek se nađe što više diploma „zatrebat će negdje“. Naši svršeni učenici i diplomanti, iako dobiju diplomu, nisu obučeni da odmah poslije školovanja počnu raditi svoj posao. Od raspada Jugoslavije do danas, obrazovni sektor se razvijao stihijski, pa bih rekao da je više nazadovao nego napredovao. Državni službenici su izmislili pripravnički staž i stručni ispit. Kad pomislim, koliko smo samo novca dali komisjima za polaganje stručnih ispita, mogli smo za taj novac uposliti hiljade nezaposlenih.

 ‘Osnovni izvor korupcije u Tuzlanskom kantonu je Skupština TK’

 TIP: Rekli ste stihijska politika, šta to zapravo znači?

 Zekan: Ja sam često govorio da je osnovni izvor korupcije u Tuzlanskom kantonu, Skupština TK. Poslanici u Skupštini imaju imunitet, mogu donijeti zakone koji kroje sudbinu 500.000 stanovnika a da odgovaraju samo svojim političkim šefovima. U pozadini, politički šefovi zajedno sa lobistima, na privatnim sijelima, osmisle neki novi zakon ili njegove izmjene. Sve to proslijede svojim ministrima i Vladi, a na Skupštini prođe formalno dizanjem ruke, da neki poslanici čak i ne čitaju za ono o čemu glasaju. Da stvar bude još gora, ministri predlože takav zakon koji je opšteg karaktera i u njemu se napravi mogućnost da ministar samostalno donosi podzakonske akte. Poslije, kad se jasno vidi da je učinjena nepravda, ministar se pravda da je sve to u skladu sa zakonom. Tužilaštvo je nemoćno da bilo što pokrene. Najgori primjer je bodovanje i intervju prilikom zapošljavanja u škole. A preduzeća i institucije u državnom vlasništvu mogu zaposliti bilo koga bez ikakvog konkursa, samo na osnovu ličnog, tj. rodbinskog ili stranačkog poznanstva. Kao Predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije u STK, naložio sam tadašnjoj vladi, premijera Gutića, da promijeni pravila u zapošljavanju. Oni su me odmah poslije toga smijenili i uveli svoju većinu u komisiji. Za vrijeme rada kao poslanik u STK, mnogi su mi prilazili pa kažu „što ti treba da stvaraš sebi neprijatelja, ionako ne možeš ništa promijeniti“.

 TIP: Rekli ste da društvo treba prilagođavati budućnosti, šta to znači?

Zekan:  Mi možemo jednostavnim potezima riješiti mnoge društvene probleme, sa malo novca, ali sa mnogo rada. Problem je što se na vlast postavljaju najčešće podobni i poslušni a ne sposobni. Očekujem nakon izbora pobjedu SDP-a, i da će na upravljačke strukture biti postavljeni kvalitetni ljudi, u protivnom teška nam je budućnost. Ja ću navesti samo nekoliko jednostavnih poteza.

U obrazovnom sektoru moramo uvesti prakticiranje a izbaciti klasično memorisanje informacija, jer danas informacije imate besplatno na internetu, ne treba ih u velikoj mjeri memorisati. Navešću najgori primjer. U srednjoj školi za vozače u Tuzli, učenik dobije diplomu vozača ali poslije mora polagati vozački ispit kao i svi drugi ljudi.

‘Univerzitet u Tuzli je jedinstven po tome što nemamo ni jedan istraživački institut’

U visokom obrazovanju, Univerzitet u Tuzli je jedinstven po tome što nemamo ni jedan istraživački institut. Ja kroz projekte upošljavam par studenata, ali to je nedovoljno, jer svi studenti moraju nakon završetka fakulteta biti ono što im nosi diploma, to sada nije tako. Molio sam sve rektore i ministre u ranijem sazivu da nešto učine, ali to nije bilo u njihovom interesu. Katastrofalna činjenica je da smo izmišljali predmete i studijske programe samo da bi popunili normu, koja je plaćena iz budžeta, a sa druge strane Srbija povuće 5 puta više novca od evrospkih fondova a mi veoma malo jer živimo od budžeta i „što bi radili kad je i fiktivan rad dobro plaćen“. U zadnje vrijeme se pomalo javljaju ideje o povezivanju univerziteta sa društvom ali kako vidim to nije organizovan sistem, već od slučaja do slučaja.

U oblasti prostoronog uređenja možemo riješiti problem nelegalne gradnje bez mnogo novca, a na zadovoljstvo građana i privrede. Uvođenjem reda u prostoru, riješiće se mnogi problemi. Tako će investitori za kratko vrijeme moći pokrenuti biznis i realno uposliti mladi kadar, koji će so obrazovati po gore navedenim principima.

‘Na području TK trenutno leži neiskorišteno stotine miliona vrijednih prirodnih resursa’

Samo da napomenem, prema ličnim naučnim saznanjima, na području TK trenutno leži neiskorišteno stotine miliona vrijednih prirodnih resursa. Samo kad bi pokrenuli lančani proces njihovog iskorištenja, gdje bi nam bio kraj. Na žalost, aktuelna vlast godinama priča o bloku 7, a rudnici uglja su nam već odavno doživjeli kolaps, i to sve zbog stihijske politike.

TIP: Da se vratimo u blisku prošlost. Ako smo pravili greške možemo li iz njih izvući pouke? Gdje su ključne greške?

 Zekan: Mnogi će reći da je problem u Dejtonskom i Vašingtonskom sporazumu? Slažem se! Ali da li mi možemo promijenti te sporazume u bliskoj budućnosti. Ne možemo! Ali možemo mnogo toga drugog. Najveća greška i najveća laž tada vladajuće SDA i Stranke za BiH desila se nakon 2007. godine tj. nakon uvođenja PDV-a. Odmah poslije uvođenja PDV-a, u budžetima na svim nivoima, stvorili su se značajno veći prihodi. Vlast je prvo sama sebi povećala plate, luksuzan i rasipnički život, a ubrzo poslije toga lančano, našlo se načina da se novac olako potroši u svim segmentima rashodovne strane budžeta. Iako su pričali da će PDV značajno pokriti socijalne razlike, to se nije desilo. Da smo tada povećane prihode od PDV-a pametno uložili u infrastrukturu i razvoj, danas bi imali auto-puteve, moderne univerzitete, velike turističke kapacitete, solarne i vjetro elektrane i danas naša omladina nebi tražila posla u Njemačkoj.

‘Nije ovo srednji vijek kad se radilo da bi se živjelo’

TIP: Vi ste u SDP-u kreirali Deklaraciju o radničkim pravma? Je li to populizam ili nešto drugo?

 Zekan: Ja sam iznio podatak, o kojem se dosta zna ali šuti. Na području Tuzlanskog kantona, prosječno na jedan ugostiteljski objekat je zaposleno 1,23 radnika. To znači da u nekim objektima, koji legalno rade, nema uopšte zvanično zaposlenih. Takvi radnici nemaju pravo na zdravstveno i penziono osiguranje, bolovanje i sva druga uobičajena radnička prava. Istovrememno oni rade i subote i nedjelje i za praznike, samo da bi preživjeli. Nije ovo srednji vijek kad se radilo da bi se živjelo. Ova deklaracija, treba da inicijalno „otvori oči“ svim političarima da zaštite radnike. Možemo to uraditi svaka vlast, samo ako hoće. Očekujem poslije izbora 2018, da će SDP uvesti reda u radnička prava.

TIP: Vi ste kandidat ispred SDP-a za Federalni parlament. Šta bi ste prvo uradili nakon izbora?

 Zekan: Odmah se treba obračunati sa naftnim, farmaceutskim i kladioničarskim lobijem. Ova tri lobija najviše gutaju sirotinjskog novca.


Izvor/foto/video: TIP.ba

LTK-INFO.COM