Svježe vijesti:

Saopštenje za javnost 04.09.2018.- GIKIL: Sve snage usmjerene na projekte okoliša i sigurnosti


Nakon što je prošle sedmice Uprava Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac Federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo predstavila plan za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a koji obuhvata 45 projekata ukupne vrijednosti oko 5,7 miliona KM koje Uprava GIKIL-a planira realizirati u narednih 6 mjeseci,  jučer je problematika vezana za okoliš ponovo bila tema najavljivanog sastanka u Vladi Federacije BiH. 

„Dobili smo priliku Premijeru Federacije predstaviti svoj plan koji obuhvata projekte ukupne vrijednosti oko 5,7 miliona KM koje planiramo realizirati u narednih 6 mjeseci, a s ciljem ažurnog informisanja svih nadležnih tijela o aktivnostima koje poduzimamo. Također, pojasnili smo da sredstva za ulaganja u okoliš na koja su se obavezale prethodne Uprave GIKILa u posljednjoj okolinskoj dozvoli, a koja su iznosila oko 111 milion KM, nisu bila odobrena od nadležnih tijela kompanije i kompanija nije imala finansijska sredstva koja bi uložila u ovu investiciju,“ kazao je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKILa.

Iz kompanije je također poručeno da se ulažu maksimalni napori da se održi kontinuitet proizvodnje i na hiljade radnih mjesta, a prioritet je ispunjenje uslova za siguran i ekološki prihvatljiv rad postrojenja, te podnošenje zahtjeva za okolinsku dozvolu.   

„Uložili smo žalbu na Rješenje federalne inspekcije, uporedo radimo na otklanjanju nedostataka s ciljem  poboljšanja ekološke slike,“ poručio je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKILa. 

Zaustavljanje postrojenja nije opcija i tu poruku su posljednjih dana iz  Uprave poslali na adrese svih nivoa vlasti. 

„Radimo sve što je u našoj moći da ova kompanija nastavi sa radom. Rezultati postignuti u posljednjih godinu dana pokazuju da imamo budućnost, najveći smo izvoznik u Tuzlanskom kantonu, četvrti najveći izvoznik u BiH i među najvećim poslodavcima, a to nešto govori o nama,“ istakao je Suad Imamović, izvršni direktor za zajedničke usluge GIKILa, koji je zadužen da puno radno vrijeme prati i nadgleda ovih 45 projekta narednih 6 mjeseci.

Podsjećamo, GIKIL je već ispunio jedan od bitnih zathjeva za okolinsku  dozvolu instalirajući novi savremeni sistem mjerenja emisija u zrak koji prolazi završna testiranja. 
Također, ažurno se nastavlja sa aktivnostima na realizaciji plana za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a, a u toku su i aktivnosti na novim investicionim projektima koji će doprinijeti boljem ekološkom okruženju s ciljem zajedničkog rješavanja ključnih problematika sa kojima se svi suočavamo. 


Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac 

LTK-INFO.COM