Svježe vijesti:

Počela rekonstrukcija puta Živinice – Banovići


Otvaranjem gradilišta i uvođenjem izvođača u radove na rekonstrukciji regionalnog puta R-469, dionica Banovići – Živinice, nastavljen je megaprojekat rekonstrukcije regionalnih putnih pravaca u Tuzlanskom kantonu. Riječ je o projektu vrijednom 20 miliona KM, u okviru kojeg će Direkcija regionalnih cesta TK obnoviti značajan dio regionalnih puteva kojima upravlja.

“Ono što je jako bitno napomenuti je da je PDGS negdje oko 10.000 motornih vozila dnevno i ovo je sigurno jedna od najprometnijih dionica puta na regionalnim cestama u TK. mi nastavljamo dalje, kada je u pitanju kredit koji smo podigli i u narednih 10 do 15 dana namjeravamo da uvedemo u posao oko 80 posto projekata i na taj način realizujemo kreditnih sredstava iz ovog zaduženja“, istakao je Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Za dionicu dužine 1,6 km na putu Živinice – Banovići iz redovnih investicija Direkcije regionalnih cesta već je izdvojeno 580.000 KM, a taj dio puta danas je svečano otvoren u prisustvu delegacije Vlade Tuzlanskog kantona.

„Poboljšavanjem putne infrastrukture, otvaramo mogućnosti za nove investitore i investicije, privlačenje drugih investitora. Također poboljšavamo protok roba i usluga, pogotovo je to značajno za ovaj dio kantona jer Živinice i Banovići predstavljaju dvije veoma jake jedinice lokalne samouprave, jako razvijene, i naravno da nam ovo njihovo cestovno povezivanje znači puno u privrednom smislu. Također stvaranjem boljeg poslovnog ambijenta se stvaraju predpostavke kroz nove investicije za stvaranje novih radnih mjesta i podizanje obima i nivoa proizvodnje, a time se stvaraju uslovi za nova zapošljavanja, a cilj nam je da kroz nova zapošljavanja spriječimo odliv radne snage iz BiH”, dodao je Jakub Suljkanović, premijer TK.

Nova dionica puta Živinice – Banovići na kojoj su danas počeli radovi, duga je 6,5 kilometara, a za njenu rekonstrukciju iz kreditnih sredstava izdvojeno je oko tri miliona KM.

„Ovo sve radimo sa ciljem da bi se nivo saobraćajne usluge povećao na veći nivo, a sve sa stanoviša povećanja nivoa bezbjednosti saobraćaja, smanjenja vremena zadržavanja vozila kroz smanjenje saobraćajnih gužvi, povećan protok vozila, i naravno povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja“, rekao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj TK.

Namjera Direkcije regionalnih cesta TK je da od kreditnih sredstava, na području općine Banovići uloži u još jedan projekat. riječ je o vijencu Lukavac – Banovići čija rekonstrukcija će koštati oko milion KM.

„Ova godina je prepoznatljiva po jako puno projekata koje Vlada TK preko svojih institucija realizuje na području općine Banovići. Evo ovdje smo konkretno vezano za putnu infrastrukturu i za Direkciju cesta i ovo su sigurno najveća ulaganja u posljednjih trideset godina kada je u pitanju putna infrastruktura i regionalne ceste na području općine Banovići“, ističe Midhat Husić, načelnik Općine Banovići.

Direkcija regionalnih cesta TK ulaganjem u modernizaciju putne infrastrukture, ove godine bit će prisutna na putevima u skoro svim općinama na području TK.

LTK-INFO.COM