Svježe vijesti:

LUKAVAC - GiPS Tuzla: Demant na saopštenje načelnika Općine Lukavac Edina Delića, u vezi sa odlukom o ukidanju pojedinih opštinskih linija


Načelnik Delić također je izjavio da je zatečen Odlukom GiPS-a što čudi jer je sa istom bio upoznat 19. septembra 2018. godine, kada su predstavnici GiPS-a održali radni sastanak sa predstavnicima Opštine Lukavac na kojem su upoznati o problematici i Odluci.

Nakon što je GiPS DD Tuzla dana 26.09.2018. godine objavio Obavještenje putnicima o ukidanju pojedinih opštinskih linija na području Opštine Lukavac, načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio je odgovor u kojem je izneseno niz neistina čime je ugrozio ugled Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla.

Naime, Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla sve odluke o svom poslovanju donosi isključivo u skladu sa važećim zakonskim procedurama i bez ikakve namjere da se upliće u aktuelna politička zbivanja.

Načelnik Delić izjavio je da ovim postupkom GiPS Tuzla nastoji ubrati jeftine političke poene, što je čista neistina jer svoje poslovanje baziramo isključivo na ekonomskoj, a ne političkoj osnovi, te se može zaključiti da upravo on ima taj cilj, ubirati jeftine političke poene koristeći se ovom problematikom.

Načelnik Delić također je izjavio da je zatečen Odlukom GiPS-a što čudi jer je sa istom bio upoznat 19. septembra 2018. godine, kada su predstavnici GiPS-a održali radni sastanak sa predstavnicima Opštine Lukavac na kojem su upoznati o problematici i Odluci.

GiPS Tuzla je početkom maja mjeseca 2018. godine preuzeo općinske linije koje je ranije održavala firma ROAD. Razlog tog poteza bila je upravo MOLBA opštinskog načelnika Delića da GiPS DD Tuzla preuzme linije jer ROAD ekonomski nije mogao iznijeti te zadatke.

Prihvatajući MOLBU, GiPS Tuzla je ozbiljno shvatio zadatak i s ciljem bolje usluge putnicima, nabavili smo novih 15 minibuseva za obavljanje prevoza.

Nakon 5 mjeseci obavljanja prevoza na ovim linijama GiPS je uradio detaljnu analizu čiji rezultati su pokazali da na svim opštinskim linijama posluje sa 40.000 KM gubitka na mjesečnom nivou. Od svih linija mi smo zadržali tri koje po rezultatima poslovanja pokrivaju samo osnovne troškove poslovanja.

To su bili razlozi da 20. septembra 2018. godine pošaljemo Opštini Lukavac Dopis u kojem obrazlažemo svoje razloge ukidanja linija, a u skladu sa sa članom 33. stav. 2. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, broj: 28/06, 02/10)

Iz navedenog jasno se vidi da načelnik Delić ne može biti zatečen ovom Odlukom, te da vjerovatno pokušava da se uklopi u trenutnu atmosferu aktuelne predizborne kampanje koja traje u BiH, ubirući poene kod stanovništva Opštine Lukavac.

Uprava GiPS -a stava je da studenti, đaci i penzioneri zaslužuju da imaju osiguran prevoz, ali da se problem riješi u vidu sufinansiranja od strane Opštine na isti način kao što je to funkcioniše u Sarajevu, Zenici, Banjaluci, Brčkom…

Podržavamo svako rješenje, bez obzira na to ko će biti prevoznik, te u tom smislu pozivamo i poziciju i opoziciju na području Opštine Lukavac da u skladu sa zakonom, svojim inicijativama doprinesu načinu rješenja koje se ogleda u sufinansiranju prevoza na području Opštine Lukavac.

Kako bi putnici bili upoznati u Kantonu Sarajevu, na primjer cijena studentske, penzionerske i đačke mjesečne karte iznosi 16 KM, a iznos do pune cijene finansiraju Opštine.

Još jednom naglašavamo da je GiPS DD Tuzla bio primoran da donese ovakvu Odluku i da posluje isključivo u skladu sa Zakonskim procedurama i na ekonomskoj osnovi bez ikakvih političkih asocijacija.

Izvor/foto:SodaLive.ba

Vezani članak:
https://www.ltk-info.com/2018/09/da-li-su-graani-lukavca-ponovo.html
LTK-INFO.COM