Svježe vijesti:

IMAJTE PETLJU - M. Š. Šiško


Sinošnji dolazak Denisa Bećirevića u Lukavac, povodom promocije knjige, pretvorio se u ponovo događanje naroda. Niko osim najoptimističnijih mora se priznati nije očekivao ovoliki odziv. 
Velika sala Centra za kulturu Lukavac bila je premala da primi sve koji su željeli da prisustvuju promociji.
Velika je simbolika u svemu ovome. Ogromna podrska građana Lukavca kandidatu i gotovo 100% sigurnom članu predjedništva Denisu, ali i svojevrsno priznanje načelniku opštine i ujedno prvom čovjeku SDP-a Lukavac prof. Edinu Deliću za njegov rad.
Da,ovaj moj tekst počeo je u tonu pohvala. Ali jedno veliko ali se postavlja pred SDP.
Edin Delić opravdava plebiscitarnu podršku građana Lukavca. Nastavlja u ritmu i sa energijom koju je i najavio. Pozicija SDP-a kao najveće i najjače politicke snage lijeve orjentacije, i toliko željenog i neupitno obaveznog prelaska iz nacinalizma u građansku državu biće ogromna odgovornost i ispit.
Dva čovjeka obilježavaju politički momenat Edin Delić kao dokazano efikasan načelnik Opštine Lukavac i Denis Bećirević kao budući lider građanskih snaga u BiH koji u svojim izjavama najavljuje radikalan zaokret u unutarnjoj i vanjskoj politici BiH. 
Poznajući obadvojicu kao odgovorne ličnosti ne sumnjam u njihovo zalaganje. 
Postavlja se drugo pitanje koliko će biti jake snage kojima status quo odgovara, odnosno taldžijsko nacionalistički poredak u državi. Odsustvo svake odgovornosti od vrha do dna. Vidjeli smo na primjeru Lukavca da odlučnost jednog čovjeka i njegovog tima uz podršku naroda donosi rezultate.
Doslovno pometena tzv. Pozicija generator unazađivanja opštine kantona i Države na kraju krajeva, nije ni nemoćna ni bezopasna. U pitanju je sve. A pod tim sve i siva i crna i svaka njihova ekonomija. Prihodi koje su desetljećima ostvarivali na najbezobrazniji način debelo zaštićeni "svojim" istražiteljim tužiteljima i sudijam dolazi u opasnost. Naravno ispred svega stoje birači. 
Kako reče moj dobri prijatelj, na nažalost zahvaljujući trenutnom stanju živi i radi u EU, 
BiH ima sliku ali nema ram i zato se rasipa. Potrebno je uraditi okvir od čvrste provedbe postojećih i izmjena nakaradnih zakona koje je krojila dosadašnja nacionalistička vlast. Pri tome tu su : Ekonomija koja nikad nije imala mjesečni a kamoli dugoročni plan razvoja, obrazovanje, socijalna politika i zdravstvo, boračka pitanja penziona politika desetljećima zapostavljeno i dovedeno do dna.
Mnogo toga u ovom tekstu, mnogo zadataka pred Denisom i SDP-om koji isto ima ogromne šanse da predvodi političke snage na nivou federacije i države.
Opstrukcije će biti velike, koliko velike?
Onoliko koliko građani BiH dozvole na izborima. 
Dakle pametnim izborom gledaćemo u bolje naše sutra, a ne u leđa naše djece koja odlaze i posmatranja dvoraca nacionalnih vođa po begovatima kneževinama i banovinama. Lično sam optimista bez obzira na mnoge predizborne kalkulacije izbornim rezultatima. Postojeće stanje neodrživo promjene nužne sadašnja vlast ni voljna ni spremna ni pametna da provede.
Imajte PETLJU i ovaj put.
Vidjeli smo da smo snaga u maju budimo to i u oktobru.
Ovo je zemlja za sve nas, a ne usputna stanica prema zapadu.

M. Š. Šiško

LTK-INFO.COM