Svježe vijesti:

DOBRO TI JUTRO, DRAGI MOJ GRADE!


Dok se diže prašina iznad Cementarih dimnjaka i dim iznad bivših Koksarinih postrojenja koji su promijenili ime ali ne namjenu, dok se bijelo more puni otpadom iz bivše Sode koja je kao i mnoge druge firme “napredovala” promjenom imena, dok Sprečom i Jalom plivaju odpadci koje bacaju obični smrtnici bez karaktera ti odolijevaš svemu.... i vremenu, i ljudima a najviše neljudima!

Danas bi mi lijepo slavili 13.Septembar po uzoru na onu, ratnu, 1944 godinu kada si, kao jedan od prvih gradova digao glavu protiv fašizma, kada se u tebi pripremala operacija za oslobođenje Tuzle i stvaranje NAJVEĆE SLOBODNE TERITORIJE U POROBLJENOJ EVROPI! Heeeeeej, grade moj, u Evropi, nije to mačiji kašalj! Vješana su pobunjena djeca u tebi, kao Macan Marija, ubijani su dobri ljudi u tebi jer si htjeo bolje, htjeo si život u slobodi, grade moj! I uspio si.... uprkos svima, i četnicima, i ustašama, i handžar diviziji i crnokošuljašima.. prvi si se slobodan probudio!

Dobro jutro slobodni moj grade! A da je bogdom tako.... opet te počeše okupirati i četnici i ustaše i mudžahedini koji izmigoljiše iz sjene egoizma i mržnje, opet te okupiraju neljudi, opet se prašina i dim viju nad tobom lijepi moj napadnuti grade! Možda nije gore ni one 1944 godine bilo!

Nešto razmišljam kako bi bilo lijepo negdje na mom Ratišu ili na Vijencu izgraditi postrojenja za spaljivanja smeća, mislim, onog ljudskog pa ovaj grad očistiti, a Bogami i državu! Pročitah kako je posle Oktobarskog olobođenja u Tuzli ubijen brat Meše Selimovića jer je “otuđio” stol i četiri stolice, eh, da su bogdom ta vremena, trebalo bi postrojiti samo one što su od ove jadne države a i tebe grade moj, pokrali, ne otuđili, nego POKRALI, kuće, stanove, firme sa naših leđa, imalo bi se šta raditi! Ili bar napuniti onaj “moj” krematorij na Ratišu ili Vijencu, i sa svim dokazima malo podložiti vatru! A dokaze ostaviti generacijama posle nas da znaju zašto su neki nestali!

Dobro ti jutro grade moj, sretan ti Rođendan i živi nam vječno u inat svima koji bi te rado sahranili!

Autor: Fahrudin Ćosić

LTK-INFO.COM