Svježe vijesti:

Denis Bećirović: Državni vrh ne smije spavati, EU mora primiti BiH u punopravno članstvo istovremeno sa drugim državama Zapadnog Balkana!


Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH je izjavio da  izjava Aleksandra Vučića, koji za postizanje međudržavnog sporazuma sa Kosovom zauzvrat traži prijem Srbije u EU do 2025. godine, predstavlja politiku jeftinog „pijačnog trgovanja“ i ignorisanja realnih okolnosti na jugoistoku Evrope:„Sada postaje jasno da je radikalizacija prilika u regiji koju je nametala Vučićeva Srbija za cilj imala zapravo pokušaj osiguranja povoljnije pozicije za stolom u razgovorima o pristupu EU“.

„Zabrinjavajuće je kako državni vrh Bosne i Hercegovine šuti i prihvata nepravednu i neprihvatljivu poziciju Bosne i Hercegovine kao posljednje države Zapadnog Balkana koja treba ući u EU. To je nedopustivo! Bosna i Hercegovina i njeni građani su najveće žrtve u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Naša država je jedina država u kojoj je počinjen genocid, a Bošnjaci su jedini evropski narod nad kojim je počinjen genocid nakon 1945. godine. Srbija je istovremeno jedina država u Evropi kojoj je Međunarodni sud pravde izrekao presudu da je prekršila UN-ovu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i da nije ništa učinila da spriječi genocid u Bosni i Hercegovini. Neophodno je da sljedeće proširenje EU bude što skoriji, novi veliki pozitivni preokret u svih šest država zajedno. Ulazak u EU bilo koje države regije prije drugih može biti fatalna i neoprostiva greška u procesu integracije Zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina je država kao što su to i druge države Zapadnog Balkana,“ rekao je Bećirović i zaključio:

„Naša država u Evropi može biti samo ono što Evropa jeste: civilno, građansko društvo u kojem su vjerska i etnička prava dio ukupne korpe građanskih i ljudskih prava. Evropska konvencija o ljudskim pravima je sastavni dio Ustava BiH, što je rijetkost i među članicama EU. Državni vrh Bosne i Hercegovine mora prestati sa šutnjom i pasivnom politikom. Evropi moramo poslati jasnu poruku da Bosna i Hercegovina mora biti podržana kao građanska država koja ima svoj multietnički karakter, država koja ne smije kasniti za drugim sa prijemom u članstvo EU.“


LTK-INFO.COM