Svježe vijesti:

Članice Foruma žena SBB prikazale novo lice političke scene u TK


Tokom prve sedmice kampanje za Opće izbore 2018 SBB TK  je prezentirao novo lice političke scene u ovom dijelu BiH, vedro, poletno i optimistično, kakvo mogu imati samo oni koji su sigurni u svoje kvalitete i iskrene namjere.Kroz nekoliko događaja prezentirani su „ljudi iz susjedstva“, kandidati na listama, obrazovani, sposobni, vrijedni i neokaljani pojedinci, koji se nalaze na listama Saveza za bolju budućnost BiH.

Tako je u organizaciji Foruma žena Saveza za bolju budućnost Tuzlanskog kantona  održana konferencija za medije na temu „Žene u politici“.O ovoj temi govorile su Amela Mehmedović, predsjednica Foruma žena SBB-a TK, Lejla Vuković, predsjednica Glavnog odbora SBB-a BiH i Hasida Isaković, zastupnica u Parlamentu FBiH, sve kandidatkinje na listama za Opće izbore 2018.

Mehmedović, koja je kandidatkinja SBB-a na listi za Parlament FBiH, naglasila je da su žene u ovoj stranci jako cijenjene i imaju veliku mogućnost afirmacije, ostvarivanja i napredovanja, te je ovom prilikom zamolila majke, žene, ali i sve druge građane ove države, da izađu na izbore i glasaju, te se na taj način izbore za mlade ljude i njihovu budućnost u domovini.

-Želim zamoliti sve majke, sve žene i sve ljude u BiH da izađu da glasaju, da se izbore za našu mladost, da pomognemo mladim ljudima da ostanu u BiH. To možemo uraditi birajući jake ljude koji će stvoriti prosperitetnu, jaku državu BiH , jednaku za sve građane koji u njoj žive. Dajte ruku spasa koja će ovdje našu djecu zadržati i omogućiti im što bolje uslove za život. Dajte svoj glas za naše djece spas, kazala je Mehmedović.


Bh. žene su vrijedne, sposobne i posvećene, ali  se u politici kojom dominiraju muškarci teško mogu iskazati. SBB je politička opcija u kojoj žene dobijaju više prilike da se afirmišu, ostvaruju i obavljaju važne funkcije. Primjer je mlada političarka Lejla Vuković, koja je predsjednica Glavnog odbora SBB-a.Vuković, koja je i kandidatkinja na listi za Skupštinu TK, podsjetila je prisutne da SBB omogućava ženama ravnopravan tretman i cijeni njihove osobnosti, afinitete i sposobnosti.-SBB je pružio ženama priliku, prije samog usvajanja Izbornog zakona koji propisuje zastupljenost od 40 posto žena na listama, na način da je upravo 40 posto žena na svim rukovodećim funkcijama ispred SBB-a. Ono čime možemo da se pohvalimo jeste i da smo inicirali izmjenu Ustava TK član 19a koji bi trebao da obezbijedi sigurnu poziciju u rukovodstvu Skupštine TK za barem jednu ženu u narednom mandatu. Ta inicijativa je dobila podršku Skupštine TK i upućena je prema Parlamentu Federacije, ali nažalost, ta inicijativa još nije došla na dnevni red sjednice. Vjerujem da će se SBB u slijedećem mandatu  izboriti upravo za ovu izmjenu zakonske regulative, tako što će obezbijediti ženama u svim kantonima FBiH barem  jednu rukovodeću poziciju unutar Skupštine, kazala jeVuković,  te dodala da žene zaslužuju da im se pruži šansa jer su motivisane i spremne da od države naprave mjesto za ljepši i ugodniji život građana, upravo onako kako to čine u svojim domovima, za svoje porodice.

Aktuelna zastupnica i kandidatkinja za Parlament Federacije BiH Hasida Isaković se osvrnula na temu rodne ravnopravnosti u oblasti javnog i političkog života.-To su teme i oblasti na kojima SBB kontinuirano radi i važno je napomenuti činjenicu da se mišljenje, problemi i interesi žena u ovoj stranci itekako uvažavaju pri donošenju odluka. Međutim, u našem društvu ukorjenjena je tradicionalna predrasuda i stav da ženi nije mjesto u javnoj, već samo u privatnoj sferi života. Poslije Općih izbora 2018. godine postavlja se pitanje koliko će žena biti zastupljeno u Parlamentu. To sve zavisi od birača i zato treba da biramo ravnopravno, kazala je Isaković, koja je potcrtala izniman kvalitet kandidatkinja, ali i kompletnih listi Saveza  za sve nivoe vlasti.

Javnosti su se ovom prilikom predstavile još neke kandidatkinje i to: Zerina Hadžić, Azema Jahić, Edina Imamović i Jasminka Memić.Poručeno je  i to da žene aktivnim i snažnim učešćem u društveno-političkom životu BiH mogu doprinijeti kreiranju  boljih uslova za život, te da stoga trebaju izaći na izbore i glasati 7. oktobra, te se animirati i dati svoj aktivan doprinos zajednici i društvu u kojem žive.


LTK-INFO.COM