Svježe vijesti:

Uspiješno okončana polusezona KBS ORKKA


Klub borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, više nego uspješno, okončao je prvu takmičarsku polusezonu u 2018 godini, nastavivši kontinuitet vrhunskih sportskih rezultata čime je potvrdio status jednog od najkvalitetnijih karate klubova u BiH.
Klub se okitio sa dvije svjetske medalje, dvije balkanske, 7 drzavnih, 8 federalnih, medaljama sa internacionalnih takmičenja, odličnim plasmanima na svjetskoj i evropskoj sceni, te ponovo stekao reprezentativce BiH u svim uzrasnim kategorijama.
U periodu od 03.07.2018 do 08.07.2018 godine u Umagu (Hrvatska), održan je 11 WKF svjetski kup za djecu U12 i mlađe seniore U21, na kojem je nastupilo 1340 takmičara iz cak 68 država iz cijeloga svijeta, te svjetska premier liga za mlade na kojoj je učešće uzelo 1874 takmičara iz 74 države.
Klub borilačkih sportova "ORKKA" Lukavac, u pratnji trenera Željka Zombre, predstavilo je 6 takmičara. U kategorijama koje su brojale mnoštvo osvajača svjetskih i evropskih medalja, Hamza Čajić U21 -84 i Mensur Đozić U21 -75, domogli su se medalja!!!!
Mensur Djozic bio je srebreni u kategoriji borbe U-21 -75 KG, dok je Hamza Cajic bio bronzani, borbe U-21 -84 KG!!!
U periodu od 22 do 25.03.2018 godine u Istanbulu (Turska), održano je 20 Balkansko prvenstvo za seniore, na kojem je nastupilo 354 takmičara iz 11 država.
Iz kluba borilačkih sportova "ORKKA" Lukavac, za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, nastupio je Đozić Mensur, koji u svoj klub, svoju opstinu, kanton i državu donosi dvije medalje, bronzu u pojedinačnoj konkurenciji borbe seniori -75 KG i srebro i titulu viceprvaka Balkana u ekipnoj konkurenciji.
Mensurova bonza je prva pojedinacna balkanska seniorska medalja za klub borilackih sportova “ORKKA” Lukavac od osnivanja!
21.04.2018 godine u Jajcu odrzano je drzavno prvenstvo za djecu do 13 godina. Dokaz da se radi o jednom od najmasovnijih sportova u BiH je da je na ovom prvenstvu nastupilo 894 takmicara iz 110 karate klubova. Klub borilackih sportova “ORKKA” Lukavac, u pratnji trenera Zeljka Zombre na ovom prvenstvu nastupio je sa 5 mladih takmicara koji su prosli klubsku selekciju i izborili se da budu predstavnici KBS ORKKA na drzavnom prvenstvu. Ovih 5 mladih klubskih nada, na drzavnom prvenstvu napravili su pravo malo cudo osvojivsi 5 medalja i to 3 zlatne i titule prvaka BiH i dvije bronzane medalje, te na taj nacin plasiravsi KBS ORKKA na odlicno 6 mjesto u generalnom plasmanu klubova u drustvo najboljih.
Zlatne medalje i titule prvaka BiH za 2018 godinu osvojili su:
Halilovic Amra, borbe djevojcice 2007, -32 KG
Fajic Emina, borbe djevojcice 2005, -49 KG
Halilovic Haris, borbe djecaci 2005, -50 KG
Bronzani su bili:
Halilovic Emir, borbe djecaci 2007, -35 KG
Hadzihrustic Tea, borbe djevojcice 2007, +44 KG.
22.04.2018 god., u Sarajevu je odrzano drzavno prvenstvo za seniore na kojem je nastupilo 142 takmicara iz 48 karate klubova. Boje KBS ORKKA, u pratnji trenera Zeljka Zombre, branili su Cajic Hamza i Djozic Mensur, te ostvarili odlican rezultat osvojivsi dvije bronzane medalje, te status seniorskih reprezentativaca BiH.
Na ova dva drzavna prvenstva, 7 takmicara KBS ORKKA su osvojili 7 medalja sto je puni ucinak i prava rijetkost u karate sportu, kada uzmemo u obzir konkurenciju i masovnost, jer je svaka kategorija brojala na desetine takmicara.
U periodu od 12 do 15 januara, u Samoboru je odrzan 27 GRAND PRIX CROATIA 2018, koji vazi za jedan od najjacih karate turnira u evropi. Na ovogodisnjem Grand Prixu nastupilo je preko 1700 takmicara iz 23 drzave. Klub borilackih sportova “ORKKA” Lukavac, u pratnji trenera Zeljka Zombre, nastupio je sa 4 takmicara, Becirovic Belma, Cajic Hamza, Djozic Mensur i Muradbasic Haris, te osvojio jednu srebrenu, jednu bronzanu medalju i jedno 7 mjesto, cime je nastavljen kontinuitet vrhunskih rezultata na medjunarodnoj sceni za KBS ORKKA. Srebrom i bronzom okitio se nas sampion Cajic Hamza. Srebrenu medalju je osvojio u kategoriji mladjih seniora -84 KG, sto je ujedno bio i njegov premijerni nastup u ovoj kategoriji sa nepunih 18 godina, dok je bronzu uzeo u kategoriji juniori +76 KG. Becirovic Belma se morala zadovoljiti 7 mjestom.
17.02.2018 godine, u sportskoj dvorani “Ramiz Salcin-Mojmilo” u Sarajevu, odrzano je federalno prvenstvo u karateu za djecu i seniore na kojem je ucesce uzelo 586 takmicara iz 66 karate klubova. Klub borilackih sportova “ORKKA” Lukavac i na ovom prvenstvu je bio na nivou zadatka. Sa ukupno 11 takmicara, u pratnji trenera Zeljka Zombre, KBS ORKKA je osvojio 8 medalja, i to 3 zlatne, 3 srebrene i 2 bronzane medalje, osvojivsi odlicno 8 mjesto u generalnom plasmanu klubova. Zlatnim odlicjima i titulama prvaka Federacije okitili su se:
Tea Hadzihrustic, borbe djevojcice 2007 +44 KG
Haris Halilovic, borbe djecaci 2005 -50 KG
Djozic Mensur, borbe seniori -75 KG.
Srebrene medalje i titule viceprvaka Federacije BiH osvojili su:
Kuduzovic Belma, borbe djevojcice 2004 -45 KG
Fajic Emina, borbe djevojcice 2005 -50 KG
Husic Benjamin, borbe djecaci 2005 -45 KG
Bronzani su bili Kunosic Dzana, borbe djevojcice 2004 +54 KG i Halilovic Amra, borbe djevojcice 2007 -32 KG.
KBS ORKKA, okitio se i znacajnim plasmanima na svjetskim kupovima i evropskom prvenstvu.
Benjamin Husic na svjetskoj ligi za mlade u Umagu, u kategoriji U-14 -45 KG , nakon 4 pobjede i jednim porazom, te vodstvom za bronzu, gubi vodstvo svega 2 sekunde prije kraja meca, te odlukom sudija 2:3 za jednu zastavicu nazalost gubi bronzanu medalju, cime sa 4 pobjede i 2 poraza plasira na sve u svemu odlicno 5 mjesto u kategoriji koja je brojala 46 takmicara.
Na istom svjetskom kupu, Haris Halilovic je imao takodjer zapazen nastup te sa 2 pobjede i 2 poraza u konacnici zauzeo plasman na 9 mjesto.
Haris Halilovic je zabiljezio plasman na visoko 7 mjesto na svjetskoj ligi za mlade u Sofiji (Bugarska).
Hamza Cajic i Mensur Djozic, na evropskom seniorskom prvenstvu koje se u Maju odrzalo u Novom Sadu, kao jedini reprezentativci BiH sa podrucja TK u ekipnim borbama zauzeli su plasman na odlicno 7 mjesto.
Pocetkom Marta, u Salzburgu (Austrija), odrzan je svjetski kup serije A, na kojem je ucestvovalo 1596 takmicara iz cak 88 drzava. Nas Mensur Đozić je nastupio u kategoriji -75 KG koja je brojala 168 takmicara, te itekako bio na visini zadatka izborivsi finale svoje liste i tako u kvalifikacijama plasiravsi se u osminu finala medju 16, osvojivsi dragocjene bodove na svjetskoj rang listi.
Hvala svima koji su prepoznali, podrzali i dalje podrzavaju rad jednog od najtrofejnijih sportskih kolektiva u historiji opstine Lukavac.
Iskreno se zahvaljujemo opstini Lukavac i opstinskom nacelniku gosp. Edin Delic, ministarstvu za sport, kulturu i mlade TK, federalnom ministarstvu kulture i sporta, sportskom savezu opstine Lukavac, uvazenim roditeljima nasih clanova, prijateljima i simpatizerima kluba borilackih sportova “ORKKA” Lukavac.
Sreca pomogne nekada, a rad uvijek! OSS