Svježe vijesti:

U GIKIL-u održan sastanak sa ministricom Đapom: Novi zahtjev za okolinsku dozvolu podnijeti što prije


Na poziv Uprave Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac u prostorijama kompanije održan je sastanak sa Federalnom ministricom okoliša i turizma, Editom Đapo. Tema sastanka su bile obaveze i mogućnosti koje kompanija mora ispuniti, s ciljem apliciranja i dobijanja nove okolinske dozvole.

„I prije nego smo dobili zvaničan dopis od Federalnog ministarstva okoliša i turizma sa zaključkom o odbacivanju Zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole, kojeg smo podnijeli još u novembru 2016.godine, a nakon što smo iz medija saznali da je isti donesen, resornom Ministarstvu uputili smo poziv za sastanak u našoj kompaniji. S obzirom da do sada nismo imali posjete iz Ministarstva za okoliš FBiH, drago nam je da su se brzo odazvali našem pozivu, jer je opstanak i budućnost naše kompanije, koja je od državnog i internacionalnog značaja, u svakom segmentu, nešto što ne bi smjelo imati alternativu“, kazao je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a.

Tokom obraćanja medijima, ali i svim prisutnima, Generalni direktor GIKIL-a je podsjetio da je krajem juna ove godine Nadzorni odbor GIKIL-a odobrio 5,7 miliona KM za projekte s ciljem zaštite okoliša, koji bi trebali biti provedeni u narednih šest mjeseci, te da će Uprava tražiti odobravanje i novih sredstva koja će biti dio četverogodišnjeg plana.

„Važno je da istaknemo da je ono što se dogodilo u GIKIL-u, prije deset dana, nesreća nastala tokom sanacionih radova i da je opredjeljenje kompletnog rukovodstva da se napori, koji su posebno vidljivi tokom zadnjih godinu dana, nakon osiguranja stabilnosti poslovanja, nastave ulagati i u narednom periodu. Želimo vjerovati da će ovaj sastanak kojem prisustvuju i članovi našeg Sindikata, Nadzornog odbora i drugi, biti prvi korak od mnogih koji će uslijediti s ciljem pokretanja jednog novog procesa sa pozitivnim ishodom za sve nas“, kazao je Ganguly te dodao da će GIKIL, u skladu sa njihovim Zaključkom, uputiti novi Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, sa jasno definisanim i provodivim planom aktivnosti za period koji je pred nama.

Sastanku su prisustvovali i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, Anis Ajdinović,  načelnik opštine Lukavac, Edin Delić, direktor KHK Lukavac, Zuhdija Hasanhodžić i drugi.


Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. LukavacLTK-INFO.COM