Svježe vijesti:

Saopštenje za javnost GIKIL: Nastavak rada prioritet svih, predstavljeni projekti za siguran i okolinski prihvatljiv rad


Prezentiranje projekata za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a, te izvještavanje o statusu aktivnosti radi ispunjavanja uvjeta za podnošenje zahtjeva za okolinsku dozvolu bili su glavni povod jučerašnjeg sastanka delegacije Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac, na čelu sa Generalnim direktorom i  Federalnom ministricom okoliša i turizma, Editom Đapo, koji je održan u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Uprava kompanije inicirala je sastanak nakon odbacivanja zahtjeva za okolinsku dozvolu, te prije nego je donešeno rješenje federalne inspekcije o obustavi rada GIKILa u roku od 30 dana, koje je zaprimljeno u GIKILu 27.08.2018. godine. Pomenuto rješenje inspekcije je također bilo predmet diskusije s ciljem prevazilaženja novonastale situacije. 
Predstavljen je plan koji obuhvata 45 projekata ukupne vrijednosti oko 5,7 miliona KM koje Uprava GIKIL-a planira realizirati u narednih 6 mjeseci, te istaknuto da će ovih dana biti potpisan ugovor sa jednom od certificiranih konsultantskih kuća za izradu zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole. Osim ovih sredstava, oko 1 milion KM će biti uloženo u poslove čišćenja. Također, objašnjeno je da je u završnoj fazi instaliranje sistema za kontinuirani monitoring utjecaja na okoliš,  te su predstavljene određene mjere na kojima se ažurno radi, a koje se tiču reduciranja emisija otrovnih materija u vodu, zrak i zemlju. 

„Od ovih 45 projekata, koji pokrivaju siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a, određeni projekti su već započeti, većina će ih biti završeno u narednih 4 mjeseca, dok je za realizaciju zahtjevnijih projekata potrebno i do 6 mjeseci" rekao je direktor Ganguly, i ponovo istakao da obustava rada GIKIL-a nije opcija, te da se poduzimaju svi koraci da se što hitnije steknu uslovi za novu okolinsku dozvolu.
Sa ministricom Đapo jučer su sastanak održali i predstavnici Sindikata GIKILa, te je tim povodom jutros u krugu kompanije  održan zbor radnika na kojem su sindikalni predstavnici prenijeli zaključke sa pomenutog sastanka. 
„Poslali smo jasnu poruku da gašenje kompanije i postrojenja nije opcija i da ćemo se boriti svim sredstvima da očuvamo svako radno mjesto i svoju fabriku“, istakao je Mirsad Imamović, Predsjednik Sindikalne organizacije GIKILa.
Radnicima se obratio i Generalni direktor, Debasish Ganguly, rekavši da Uprava i ostali članovi timova prioritetno rade na ispunjenju uslova za siguran i ekološki prihvatljiv rad postrojenja, uporedo radeći na očuvanju stabilnog poslovanja kompanije, te da je podnošenje zahtjeva za okolinsku dozvolu prioritet.   


Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac

LTK-INFO.COM